Tuesday, September 28, 2010

Same kan? #2

Assalamu'laikum semua... 

Hari ni saya blogwalking ke blog mama zharfan dan ade penerangan yang lebih baik untuk isu tudung yang berbutang dibelakang. Jadi saya copy paste penerangan tersebut tanpa apa-apa perubahan. Saya go directly to the source yang mama zharfan bagi iaitu blog Ustaz Love. 

(baca n3:Same kan? )


Haram Tudung Berbutang


Salam...

Dah beberapa hari Ustaz Love tangguhkan jawapan untuk persoalan mama zharfan... Bukan sebab terlupa tapi sbb Ustaz Love kena dulukan jawapan orang lain yang terlebih dulu bertanya... kiranya ikut queue.. hehe...


Kali ni persoalannya adalah berkaitan dengan tudung (bukan tudung saji atau tudung periuk).. tapi tudung ekspress... maaf... sebenarnya tudung la... yg pempuan pakai kat kepala tu... berbelit2 plak nak menerangkan perkara yg mudah...

Menurut satu entry yg ditulis oleh seorang blogger, pemakaian tudung berbutang di belakang adalah haram.. kerana menyerupai tudung paderi kristian... aikk.. paderi pakai kopiah le.. maksud Ustaz Love, paderi pempuan tu.. org panggil apa ye? Sister ke.. lebih kurang la.. beliau juga mendatangkan hujjah hadis "Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia tergolong dalam kaum tersebut"...

Pada pandangan Ustaz Love, kita tak boleh mudah2 menjatuhkan hukum berdasarkan satu dua hadis atau dalil yyg kita pelajari... Kerana kita bukan ahlinya yang mampu untuk mengistinbat (kaedah mengeluarkan hukum) hukum... 

Jika kita lihat di sekeliling, banyak lagi pakaian2 yg menyerupai kaum yahudi dan nasrani.. jubah hitam yg dipakai oleh imam, bukankah menyerupai jubah paderi kristian dan rabbi (sebut rabai) Yahudi? T-shirt juga adalah ciptaan orang bukan Islam... Jeans... kasut dsb...

Sbb itu, kita kena memahami isu berkaitan perkara harus ni... berpakaian adalah harus... tak semestinya nak ikut sunnah, kena berjubah berserban... pakai baju menutup aurat pun dah dikira menegakkan sunnah... soal bentuk, gaya, material kain dsb tak ditentukan sebagai punca kesesatan atau punca yg boleh menyebabkan kita dimasukkan dalam kumpulan2 sesat tersebut...

Pokoknya (dah macam bahasa indon plak.. hehe) pemahaman tentang aurat itu sendiri... Jika memahami kaedah menutup aurat dengan betul dan sempurna, tak kira la nak butang kat belakang ke, butang kat dahi ke.. kat mana sekalipun... maka dikira telah menutup aurat dengan sempurna..

Jangan plak tudung takde butang, tapi terdedah plak dada... pun tak sempurna gak...

Kalau dengan berbutang di belakang itu, menyerlahkan bentuk leher wanita, maka ianya adalah haram disebabkan menampakkan susuk aurat yg perlu ditutup... bukanlah sebab ianya pakaian paderi kristian...

Cuma.... untuk mengelakkan fitnah, terutama jika sesuatu jenis pakaian itu melambangkan kumpulan yg sesat (spt pakaian ada duri2 kat bahu mcm kumpulan black mental) maka wajarlah dijauhi... Supaya kita tak terpalit dengan fitnah yg mengatakan kita seorang yg mental pengikut ajaran sesat black metal akibat berpakaian sebegitu...

Suatu ketika, ulamak2 di Benua Keling (masa tu belum berpecah lagi kepada India, Pakistan dan Bangladesh) mengharamkan pakaian seluar jeans.. sbb masa tu, jeans hanya dipakai oleh koboi2 Amerika.. namun, apabila ianya telah meluas dipakai di kalangan manusia tak kira muslim mahupun non-muslim (Ustaz Ustazah pun dah ramai yg pakai jeans), maka fatwa pengharaman itu ditarik balik...


WA

Sekian dulu, Wassalam  


Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Hamper dah sampai #2

Assalamu'alaikum semua...

kali ni saya nak stori mori pasal hadiah Giveaway anjuran kakyong[dot]com©
berkesinambunagn dengan N3 ini :

Hamper dah sampai #1

Hari jumaat....24.09.2010

Saya berada di klinik kerana tak sihat...nak dapatkan MC sebab sehari tak gi opis... yang best nye... saya dan suami dua2 tak bawa hanset...Hai....ape nak buat... bila balik, kul 5.30 baru teringat kat hanset dan ada no. yang tidak dikenali memesej saya....

Ambil.bksn.di.pjbt.pos.utm.tq

Pelik gak...betul ke scam ni? saya tak ada kenalan di sane, camne dia leh tau no saye plus nape baik sangat msg saye...?

saya pun call dan tanya... rupanya memang orang dari pejabat pos.

Hari sabtu....25.09.2010

Hari ni Konvokesyen UTM ke-45. konfem tak leh naik ke atas bukit tu nak pi pejabat pos... hari ni pejabat pos buka stengah hari... jadi kami bertolak dekat kul 10...hehe... kerana sticker kete sticker staf, kami redah jek... baiknye pegawai keselamatn tu bagi lalu...

so gi la kaunter dan tanye sal bungusan tu...

n... ini lah dia...


 sesi membuka bungkusan


ini kotak yang dibungkus tadi


 lihat lah hamper kuih raye yang saya terima.... siap ada buah tin lagi (kalau tak salah la...)







 
Saya dah rasa setiap satu biskut raye tu... paling sedap yang cendawan... rasa lemon... yang lain ok...

esoknye, ade sedara datang beraya kat rumah, anak dia habiskan yang cendawan tu dulu...

hehe...

Walaupun biskut tu ade yang pecah2, tapi tetap menarik untuk dipandang dan dimakan...



ok lah...

Terima kasih kepada Kak Yong yang menganjur Giveaway tersebut dan tak lupa juga kepada Ummie Cake House  kerana menaja hadiah yang istimewa ini.


Sekian dulu, Wassalam...
 
Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Monday, September 27, 2010

Test Kelajuan Blog Anda

Assalamu'alaikum...

Berkali-kali saya cuba tembusi website yang membolehkan kita menguji kelajuan load blog kita... Akhirnya dapat juga...

jadi ini lah keputusannya...


Saya pun tak ingat kat mane saya dapat tahu sal ni... kalau ade de sesiapa yang wat entri pasal ni dulu, sila mengaku...huhu... malunya tak simpan track...


kalau korang nak buat juga, boleh test kat sini: http://www.iwebtool.com/speed_test?domain

Sekian dulu... Wassalam

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Hamper dah sampai #1

Assalamu'alaikum...

Haha.... tengok tajuk mesti dh tau nak cite ape...

Alhamdulillah...hamper raye dah sampai tapi............

v
v
v
v
v
v
v
v


Tak leh nak upload gambar....
huhu....

tak bawa kabel n hanset satu lagi....

Jadinye...entri ni cume nak bagitau yang hamper tu dah selamat sampai!!!

Kalau tak ada aral, saya akan uploadkan gambar

beserta full story about the hamper, the taste and everything lah!

so sory tak dapat nak jamu mata...

Sekian dulu... Wassalam
 

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Thursday, September 23, 2010

Hadiah misteri itu adalah....

Assalamu'alaikum...

Seperti yang saya janjikan...ini lah dia hadiah yang menjadi misteri (sori la lambat lak wat entri...)

ini kesimnambungan dari entri Satu lagi...

biarlah gambar2 di bawah bercerita...

  ini sampul hadiahnya... ade sikit terbonjol tu...

ini yang ditulis di belakang sampul

teruskan membuka sampul


ada lagi satu sampul surat putih panjang yang gam dan dilipat dua...

byk sampul untuk pastikan hadiah tak rosak... besh!!!

dan ini lah dia.....


Saya dapat BROOCH ..... cumil kan

Alhamdulillah... apepun terima kasih yang tak terhingga kepada penganjur GA iaitu Kak Ayu kerana sudi pilih entri saya sebagai pemenang hadiah istimewa...

Sekian dulu... Wassalam...

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Wednesday, September 22, 2010

Same kan?

Saya copy paste dan di edit sedikit dari blog

http://lakaranhatii.blogspot.com/


Hukum Tudung Pin di Belakang LEHER

Aku terjumpa gambar ni.....



Alamak hampir serupa kan... ramai sekarang yg pakai camni kan, bila dah tgk ni takut la plak.. kita tak tau kan... Tapi sape tiru sape?? wallahualam



Hadis nabi:"barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka".. – riwayat Abu Daud...


RAMAI MASIH BELUM MENGETAHUINYA, JADI SAMPAIKANLAH KPD MEREKA...

agenda kafir untuk menyesatkan wanita Islam.. Adakah ini suatu kebetulan..? sememangnya agenda Kristian itu amat dahsyat utk menjahanamkan umat Islam..Mungkin ramai yang tidak mengetahuinya...sebar2kan lah.. selamatkan wanita Islam..Allah..Allah..Lindungi kami.. wahai wanita, janganlah kamu memakai tudung yang dibutang/di pin di belakang sehingga menampakkn bentuk leher di hadapan..gayanya tak ubah seperti birawati kristian... Jauhilah dari memakai sebegini...agenda kafir itu sangat halus sehingga kita tidak sedar, ketahuilah wahai manusia sekalian.....

Komen: Lame dah saya perasan tentang perkara ni, cume tak tercari pula hukum dan tak ter cakap kat orang. Nanti orang kate saya taksub pulak....tapi kan dah ada orang lain tunjukkan, ape salahnya, saya sampaikan...

sekian...

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Friday, September 17, 2010

Satu lagi...

Assalamu'alaikum para pembaca sekalian (skema nye!)

Saya nak khabar satu perkara je...

Rabu lepas, sebelum cuti Hari Malaysia, saya telah terima satu sampul surat warna coklat bersetem RM1. Sampul suratnya gelembung...dan dibelakangnya tertulis :Sorry for the late Arrival....


Bila saya buka, ada lagi satu sampul surat berwarna putih yang telah digam kemas dan cantik...


nak tahu ape isi sampul surat tu..?


itulah hadiah misteri saya menangi:




  
by Kak Ayu Idris...

dan ini pengumumannya


















Izzatul Iman...tu la saye... ALhamdulillah... 
Apekah hadiah misteri tu? Tunggu....

p/s: tak sempat lagi nak upload gambar... nnt dah upload saya N3 lagi... sekarang tengah risau sal assignment yang nak kene present hari ahad ni...huhuhu...

Sekian, Wassalam....

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Tuesday, September 14, 2010

Sunyi Sepi

Assalamu'alaikum  kepada semua...


Boringnye....


pejabat hari ni sunyi sepi...
tadi ada kawan sorang, tapi dia dah pi jumpa kawan dia, janji di tempat lain...


tinggal lah sensorang kat pejabat macam semalam...


buntu tak tahu nak watpe...


baru tadi kul 9 makan, kul 11 dah lapar semula...


bila lapar, nak buat assignment pun dah tak efisyen... otak dah takde NRG lagi nak pikir...


nak makan ape lagi? Cafe semua tutup. kan masih mode raye...


ape nak buat, tengok je la gambar2 makanan yang diketahui boleh dimakan mengikut selera sekarang iaitu:


i.      Mee Hoon Goreng
ii.     Kari Daging
iii.    Buah Anggur
iv.    Pizza dari PizzaHut 


Masih ada lagi makanan yang nak makan tapi hajat belum kesampaian:


i.      Sayur Kailan goreng biasa/kicap
ii.     Nasi Goreng ( kalau Nasi Goreng Kg pun nak sangat kurang pedas)
iii.    ....

Ada lagi tapi takleh nak pikir dah...nak puasa 6, tapi keadaan sekarang tak mengizinkan... asik nak muntah jek...

Serasa nak tido la...penat sgt... jumpa lagi...

Wassalam...

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Tuesday, September 7, 2010

Ini dia....!

Assalam...

Seperti yang dijanjikan semalam, ini lah dia gambar hadiah yang saya terima...

 ini masih dalam bungkusan

ini teko kangkung yang besar...ok tak pecah...

ini teko yang kecil sikit...nampak tak crack tu?

ini pas kuarkan surat khabarnya...

Alhamdulillah pecah satu je... ade yang lain yang saya pernah baca, pecah semua...

lain kali orang pejabat pos perlu berhati2 ... baca details yang ada kat slip pos tu...

sekian dulu... Wassalam

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Monday, September 6, 2010

Alhamdulillah...dah sampai hadiah...

Assalam...

memang tak best kalau takde gambar, tapi saya tetap nak umumkan dulu yang saya DAH dapat hadiah GA... terima kasih to Kak Saidah.

Tapi sayangnya salah satu teko tu pecah... mesti dah kene campak, bila dah dengar ade barang pecah, baru cuak...haha...tak baik saya tuduh gitu sebab saya tak nampak (apa yang saya merepek ni??!!!)

Teko yang kecil yang pecah...tapi tutupnya ok...jadi tutup tu je la yang leh simpan wat kenangan...takpun saya pi cari gam gajah, gam balik, pastu wat hiasan je...

saya turut berasa sedih kerana semestinya Kak Saidah nak saya jaga teko tu camne dia jaga  dulu...

Insyallah kalau saya tak malas, esok saya upload gambar teko tu.... hari ni ak dapat upload sal takde kabel...

sekian dulu. Wassalam... 

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Hadiah GA....manenye?

Assalam...

Dibulan yang mulia ni bukan lah saya nak merungut, tapi kebanyakan dari kite benanye menghadapi masalah yang sama iaitu menang GA tapi hadiahnya tak sampai2.... sebelum saya terlibat secara aktif dalam joining GA dan contest ni, ade la satu atau dua entri yang saya buat dalam blog ini....saje cuba2... 

Alhamdulillah saya menang dua GA dari sebanyak2 GA yang saya sertai ( ini tak termasuk GA Kak Yong)

Tapi sehingga kini, hadiah yang ditunggu2 tak kunjung tiba.... saya memenangi Teko Kangkung dan tak tahu lah ape hadiah satu lagi tu...

Teko kangkung tu ade la gak dengar berita, pengajur dah hantar pada isnin minggu lepas, tapi masalah pulak bila sampai hari ni tak sampai2.... tempatan je, bukan oversea...

Satu lagi tu, tak dengar berita langsung dah sekarang...  

Persoalan ini pernah dibangkitkan oleh Wansteddy sebelum ni... cari la entri dalam blog dia...

saya tak marah, cume sedikit kecewa sebab ibarat kata tak dikota

memang la saya takleh nak demand lebih2...dah orang nak bagi hadiah, takkan kita lak nak hegeh2 sibuk kecek kat diorang hari2...

pasal kuih raya tu, saya faham dan tak kisah pun dapat b4 or after raye...sebab kuih raye tu untuk tetamu yang datang ke rumah saya...lagipun Kak Yong so cooperative, dia email saya tentang perkembangan hadiah dan chatting gak sal peribadi...PR yang baik... =D 

Saya tengok orang lain dapat hadiah paling lame pun pas sebulan pemenang diumumkan... saya ni, dah tak leh nak keep track dah berapa lama GA tu dah berakhir dan sampai sekarang saya tak dapat hadiahnya lagi... sekarang dah cuti sekolah, suppose dah ada masa untuk kotakan janji yang telah diberi...

Apepun, kepada semua pemenang GA yang menghadapi masalah sama, bersabar la... (ini pesan untuk diri sendiri ni...hehe). Penat dah tunggu, tolong la, berat hati ni bila teringat...macam ade hutang yang belum langsai... ape yang boleh buat , Redha je lah...

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati