Thursday, August 28, 2008

Makan


Assalamu'alaikum...

Bertemu lagi dalam blog saya yang baru nak membangun ni...

Hari ni kat tempat saya kerja ada orang yang belanja makan tengah hari untuk semua staf. Tahniah saya ucapkan sebab staf yang belanja tu dapat kenaikan pangkat... Semoga Allah murahkan rezeki dia...

Berbincang pasal makan...saya amat bersyukur sebab sepanjang saya kat Malaysia ni tak pernah lagi saya tak cukup makan...cuma bila teringat balik masa kempen Dapur untuk Darfur, rasa syukur dan kesian tu lebih membuak2. ditambah lagi dengan keadaan makanan yang banyak di sini, selalu dibazir2kan... tak kira sama ada di kedai makan biasa (nasi campur) atau di fast food restaurant (terutamanya lah,sebab yang selalu beli fastfood ni orang berduit jer...) mesti ade makan yang dibazirkan...

Bak kata iklan beras Jati (kalau tak silap lah...) "Sebutir beras ibarat setitik peluh petani". Penat petani tu membajak, menanam, menuai hasil padi untuk dapatkan beras, ade gak yang tak tau nak hargai...yang tak dapat habiskan nasi sebab pantang la, lauk tak sedap la... Boleh je kan kita contohi yang baik dari budaya bangsa lain... contohnya Jepun... mereka menghias makanan supaya nampak menarik (untuk jamu mata dulu, baru jamu tekak...) baru berselera nak makan dan dapat la licinkan semua makanan yang ada dalam pinggan tu... Satu lagi perkara yang perlu diberikan perhatian ialah makan yang kita makan setiap hari... dari keadaan yang biasa saya lihat, jarang ada restoran yang menyediakan buah-buahan sebagai pilihan menu...nak kate mahal, buah2an bukan diimpot dari luar... buah2an penting untuk lawas dan kesihatan tubuh yang perlukan nutrien yang mungkin tidak didapati pada makanan berat...bila dah sakit, baru la buah-buahan yang dicari...hmm... banyak betul nak diubah pada gaya hidup kita ni...
Kesimpulannya, belajarla untuk mensyukuri ape yang kita ada, menghargai apa yang diberikan pada kita dan jangan menangisi ape yang kita tiada...

Moga pembaca memperoleh sesuatu daripada ape yang saya tulis... saya hanya insan lemah yang perlu selalu di ingatkan...

Wassalam..
.

Wednesday, August 27, 2008

Assalamu'alaikum...

Kepada semua blogger yang giler2 blogging...silalah beri URL untuk saya paparkan dalan My FaVouRiTe BloG...Saya sedang belajar untuk blogging dan akan perbaiki blog saya di masa akan datang....

TQ in Advance... Wassalam...