Tuesday, October 29, 2013

Hari yang Negatif - Mohon Bantuan

Sungguh lama rasanya tak bersiaran di dunia blog... Kadang-kadang rasa macam sensorang je disini...Takpe la...buang semua yang negatif dan jadikan diri magnet kepada semua yang positif...(Buat ayat memang senang kan?)

Untuk pengetahuan semua, saya telah beralih bidang dari menjadi penasihat mereka yang nak kahwin di usia muda kepada bidang jahitan. Buat masa ni jahit tudung labuh bulat dan menginovasikan supaya senang dipakai dan menutup aurat dengan sempurna (sempurna bermaksud tak melekap dan menampakkan apa yang sepatutnya disembunyikan...)

Idea untuk menjahit tudung inovasi kedua masih kemas tersimpan dalam kotak fikiran. Belum direalisasikan menjadi sebuah produk yang boleh dijual. Sebenarnya semangat untuk mengambil tindakan terhadap rancangan yang dibuat semakin merundum...

Saya sedang menunggu, tapi tak tahu apa yang ditunggu...Nak buat sharing, apa yang nak dishare...?

Actually bila saya mula bertanya soalan macam ni, saya memang blur tak tau nak buat apa...
Tempahan tak ada lagi buat masa ini. Jadi menjahit kembali sebagai satu hobi saja. Ada kain yang  saya dah potong, tunggu masa nak siap jadi baju. Tunggu lagi,....disebabkan jahit tepi perlu hantar ke kedai. Bila dah tergendala, memang tergendala la memanjang...

Haih...rasa sungguh down hari ni...Mana tah perginya semangat saya beberapa hari lalu...

Masa yang berlalu sia-sia...tak ada satupun kerja saya yang siap...baik di tempat kerja, mahupun di rumah...hatta dalam perniagaan sekalipun tak ada satupun yang selesai...rasa nak berhibernasi je...berapa lama, saya tak pasti...

Ayat dah macam tulis novel la pulak...

Ada doubt yang bersarang dihati...macam mana nak hapuskan?

My Doubt:

1. Nak beli mesin jahit tepi tapi......macam mana kalau penggunaan tak optimum. Nanti berhabuk je dirumah. Kan membazir......

2. Saya rasa tak ada masa untuk saya menjahit: pagi pergi kerja, malam layan anak, diorang tido pukul 12 malam sebab tv dan lampu on tak boleh tutup kerana suami nak tengok tv. Anak2 pulak kalau tv on memang tak boleh tido, tapi takmo tido kat tangkat atas...12 malam dah penat, so maknye pun tido sekali... bangun subuh kul 5.30 urus rumah, jerang air dan lain-lain, pukul 7.40 keluar rumah beli sarapan anak dan pergi kerja.

Rutin pusing lagi sekali lagi setiap Isnin hingga Jumaat. Sabtu Ahad, suami ada program, ikut program suami kena jaga anak2. Rumah tak terurus juga sebenarnya, macam mana nak berniaga?

Saya pulak jenis tak boleh tengok sepah-sepah, jadi berserabut otak, nak duduk pun tak senang tapi nak buat kerja/kemas rasa penat dah kerja dan usaha masak dan buat macam-macam, nanti sepah lagi...

Siapa boleh tolong resetkan balik minda ni supaya sukakan kebersihan tapi dalam masa sama tak merungut bila tengok kekotoran/kesepahan...?

Bantuan anda sangat saya hargai...

Wang RM3333.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Tuesday, October 1, 2013

Bagaimana Saya Boleh Bantu Anda?

Alhamdulillah...saya telah berjaya habis kursus Intensif Jutawan Industri 2013...

Mungkin ada yang bertanya

"Kursus apa tu?"

Kursus untuk usahawan yang berniaga untuk boomkan sales dan bagi pemula macam saya ni cari passion dan mula berniaga...

Alhamdulillah...saya dah lancarkan blog baru iaitu

Yuni Nuraini binti Roslan

dan juga FB Page

Kahwin di Usia Muda

Kepakaran saya adalah dalam membantu pasangan muda berumur antara 20-25 tahun yang ingin berkahwin membuat persediaan dalaman bagi menghadapi realiti alam perkahwinan yang mencabar demi mengelakkan anda merasa down selepas berkahwin akan datang.

Saya ada juga passion lain...nanti saya akan update lagi perkembangannya...

Berapa ramai yang ingin tahu lebih lanjut, sila komen di blog Yuni Nuraini binti Roslan.

Kalau ada cadangan penambahbaikan, boleh komen kat sini...

Kalau boleh saya juga mahu tahu setiap masalah kawan-kawan blog saya, tak semestinya masalah nak kawin jek...

Boleh, boleh?


"Orang yang Kaya, they have learning attitude,
but
Orang yang Miskin, mereka rasa mereka tau semuanya"


Wang RM3333.60 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Friday, September 20, 2013

Ku yang Dulu, Ku yang Sekarang

Ku yang dulu
Bukanlah yang sekarang

Haha...

Dah macam si cilik Tegar pulak nyanyi2...

Hatiku dulu juga sempat dibuai angan2 yang panjang...



Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia...


Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu


Hiiih...Bahaya-bahaya nih...Tapi tak jumpa jalan keluar dari angan2...simpan je lah buat pekasam...

Lepas pegi satu seminar di JB baru2 ni, dengan suasana yang positif, tetiba tersentak jap:

Matlamat yang Jelas
menghasilkan (ini ayat saya)
Map kepada mencapai Matlamat

Ooooh....baru nampak apa silapnya...
Jalan keluarnya dah diberikan
Jalan menuju apa yang diangan2kan
Walaupun Akal kata ia salah dan tak mahu ikut jalan tu,
tapi hati juga tak daya nak ambil tindakan

Natijahnya--------> Tertekan

Allah beri kita apa yang kita PERLUkan
dan
Allah beri apa yang kita NAK jika selari dengan KehendakNya.


Alhamdulillah...
Bila Matlamat berubah
Map juga berubah

dan

Yang Halal itu Allah Redha
Maka yang lain2 juga jadi mudah

Ku yang Sekarang?



 Nyanyi lagu ni pulak: 150 Juta



Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu

Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”

“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”


Eh dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya

Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

“Sayang mungkin baran tak kira masa”

“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”

“Saya kenal sayang saya”


Buat apa di cerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya

Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada


Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada


Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua




Sumber lirik : 
http://www.liriklagumuzika.com/2012/02/lirik-lagu-aku-suka-dia-ainan-tasneem.html#ixzz2fKN62JJS
http://liriklagukoleksi.blogspot.com/2013/03/lirik-lagu-150-juta-ainan-tasneem.html

maaf la edit pat potong2 tu. Not All is me...hehe...

Sekian dulu...Wassalam...


Wang RM3333.60 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger
Saya Kaya dan Berjaya!

Tuesday, September 17, 2013

T-SHIRT I ❤ BLOGGING GIVEAWAY



Klik Banner
Bermula 16 September - 23 September 2013


Wang RM3333.60 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Tuesday, September 3, 2013

Tribal Blouse Giveaway

Suka suki join GA kawan2...



Want to Join?

Click the above pix.

Giveaway Ends: 1st October 2013



Ads
Wang RM3167.00 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Monday, September 2, 2013

Pengenalan: PunchTab

Baru-baru ni je dapat tahu pasal PunchTab a.k.a PT ni...

Kalau pergi ke sesetengah blog seperti www.sararose.com, boleh nampak ribbon warna hitam di bawah blog tu dan ada notification menyatakan kita dapat 100point kerana melawat.

So selidik dari google, payah betul nak cari panduan atau orang jawa kata "Tutorial" untuk tau ape tu PT dan bagaimana nak pasang kat blog.

Saya mahu membantu kawan2, maka terhasil la post ni.

Ini 'soalan lazim' yang keluar di benak mase nak install kat blog ni...

Sebelum tu, Pengenalan sikit:

Apa itu PunchTab?

PunchTab ialah satu aplikasi yang di install pada blog untuk beri ganjaran kepada pengunjung blog tersebut. Ini bagi menggalakkan pengunjung kerap datang ke blog sekaligus meningkatkan trafic ke blog korang.


(ribbon)

Apa bentuk ganjaran yang diberikan?

Ganjaran di beri dalam bentuk points yang boleh ditukar kepada beberapa pilihan hadiah di bawah:


(Catalog)


Bagaimana saya boleh mendapat points?

Points boleh didapati melalui cara-cara berikut:
1. Melawat
2.Like
3. g +1
4. Tweet
5. Komen

100 points bagi setiap satu perkara yang dibuat, setiap hari!

Jadi kena rajin2 lawat blog yang ada PT ni.

Sebenarnya PT ni bukan benda baru. Ianya dah ada sejak 2011 lagi, kita kat Malaysia ni je belum aktif gunakan...Ntah2 saya je yang baru tau! Haha...!

Cons:  Ganjaran ni tak boleh combine dengan lawatan ke blog lain walaupun login dengan akaun yang sama.

Maksudnya,

Contoh la eh...
kalau korang login dengan FB, lawat blog saya. Kata lah korang ada 400points masa lawat blog saya (visit, like,g+, tweet). Pastu korang lawat blog lain yang ada PT jugak, points korang tak dibawa bersama tau. Points korang akan ada 100points (biasanya sebab visiting terus system bagi 100points)
Ganjaran tu seolah2 'diberi' oleh tuan blog, bukan PT yang beri.

Setakat ini dulu Pengenalan untuk PunchTab.
Next post Insyallah, Tutorial pasang PunchTab pada blog.

Kalau ada apa2 soalan lagi boleh komen kat post ni.
Kalau tak ada, saya anggap semua faham la tu ye...
(gaya ala2 cekgu tak jadi)

Sekian. Wassalam


Wang RM3167.95 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Thursday, August 15, 2013

Antara Dua Pilihan - Berhubung Entri Semalam

Bila di fikirkan semula, sebenarnya pilihan yang nak dibuat adalah antara nak teruskan atau berhenti setakat ini saja.

Kalau saya memilih untuk berhenti, di situlah timbulnya pilihan nak sambung belajar.
Melihat kepada keadaan sekarang, pilihan yang tepat adalah terus menyandang jawatan sekarang...Mungkin ini jawapan dari Allah. Dakwah kepada anak2 tu lebih penting.


Jadi next step adalah memperbaiki akhlak, merawat diri dan hati yang sakit akibat peristiwa lepas, dan mengembalikan keikhlasan dalam semua perkara yang dilakukan untuk keluarga. Rutin harian pun nak kena ubah kepada banyak bekerja dan lupakan je kebaikan yang dibuat.

Namun cita-cita untuk sambung belajar tu masih ada. Cuma mungkin perlu adjust cara dan masa mengikut kesesuaian rutin harian.

Haih...asek stori serius je...

Sekian dulu.
Wassalam.

Wang RM3336.70 masih perlu direbut oleh blogger 
Jadilah Top Referrer setiap bulan
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Wednesday, August 14, 2013

Antara Ilmu dan Keluarga - Yang Mana Satu?

Dah lama tak bersiaran. Maaf lah semua... Kesibukan kerja dan kehadiran Ramadhan plus Syawal menyebabkan saya tersangat sibuk dan blog ini terabai...

Sejak sebelum Ramadhan hingga dah masuk Syawal ni, masih lagi fikirkan masalah berat yang membebankan fikiran, drain semua energi yang ada, menyebabkan rasa nak tukar ke mod hibernasi je...Tak mau fikir tapi terfikir juga...

Macam tajuk kat atas tu, mana satu nak pilih - menimba Ilmu atau duduk saja di rumah dan jaga suami dan dua permata hati.

Memang nampak jelas keduanya boleh seiring, dengan syarat suami menyokong kehendak si isteri untuk menimba ilmu. Tapi bagaimana jika suami tidak menyokong?


---Kau serabut2 ni, kau dah tanye ke suami kau, boleh ke tak kau nak sambung belajar? Kau nak belajar ape?

**Aku nak ambil Sijil Bahasa Arab under APIUM. Setiap Sabtu pagi sampai petang. Belum, aku belum tanye...

---Belum tanye dah serabut nak buat pilihan. Pi lah tanye, mane tau dia sokong.

** Bersangka-sangka ni memang tak boleh pakai. Tapi aku kenal suami aku. Kami duk JB, nak berulang alik ke KL setiap minggu, tak mungkin lah suami aku nak berkorban segala bagai semata-mata nak hantar aku pi blaja. Pada dia, Sijil je. Tak perlu bersusah payah. Tapi pada aku nilai ilmu tu yang paling penting. Aku nak belajar bidang agama, dan merge kan dengan bidang matematik yang aku minati. Aku nak amik STAM pas dapat sijil tu, dan ambil Sijil Pengajian Al-Qur'an di tempat sama serentak dengan STAM. Aku tak risau soal duit sebab aku yakin rezeki setiap orang Allah dah tetapkan. Aku boleh menyimpan masa aku kerja ni...

--- Habis tu kerja kau macam mana? Nak berhenti?

**Mungkin...mungkin selepas tamat Sijil Bahasa Arab tu. Atau aku akan cari kerja lain. Insyallah...

---Kau ni gila lah. Orang nak ke depan, nak Master, nak Ph.D, kau nak Sijil. Move forward, not backward.

**Ya. Luarannya nampak macam moving backwards. Tapi macam mana nak move forward kalau foundation nya ditinggalkan? Aku nak mencari makna dalam segala ilmu yang aku pelajari selama ni. Nak amal dan sampaikan pada orang.

---Takkan kau nak abaikan anak2 kau?

**Buat masa ni, aku cuma fikir nak letak jawatan...sebagai isteri. Ini berkait juga dengan masalah2 lain yang berlaku dalam rumahtangga aku, bukan sebab nak belajar semata-mata. Jawatan sebagai ibu memang aku tak boleh lepaskan. Jawatan tu aku sandang sampai akhir hayat. Aku cuma fikir, apa aku nak bawa balik ke 'kampung akhirat' nanti...? Dengan kedangkalan ilmu, kesuntukan dan kesempitan ruang dan waktu...Apa aku nak jawab pada Allah nanti? Macam mana nak ajar anak agama, kalau intipati agama tidak difahami dan dihayati. Macam mana nak ajar anak masak, kalau diri sendiri tak pandai masak?

---Kau menyesal ke kawin? Jangan la gitu...Sayu gak aku tengok kau...tapi maaflah, aku tak ada jawapan kepada dilema kau ni...

Begitulah sedikit sebanyak monolog diri...Sungguhlah tak tahu nak buat pilihan. Kalau boleh, meletak jawatan sebagai isteri tu tak mahu dijadikan pilihan, tapi masalah yang membelenggu tak mungkin dibiarkan begitu saja. Keadaan dah pulih sikit lepas2 raya ni sebab tension dari persekitaran dah tak ada. Tengoklah macam mana nanti...

Sekian dulu.
Wassalam.

p/s: kalau bertangguh2 solat berdosa besar.Lagi besar dosa kalau meninggalkan terus solat tu. Tapi kalau bertangguh2 nak buat perkara yang Allah benci, bagus kan?


Wang RM3336.70 masih perlu direbut oleh blogger
Jadilah Top Referrer setiap bulan 

jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Monday, June 24, 2013

Jerebu dan Mesejnya...


Jerebu teruk yang melanda negara kini menjadi asbab kepada:

i. Keadaan kesihatan yang tak berapa baik

ii. Frekuensi radio bercelaru

iii. Kompas dan radar di laut tidak dapat digunakan, jadi kapal tak dapat detect dimana daratan.




Tapi jerebu juga terkandung hikmah dan boleh menjadi asbab kita mengamalkan perkara yang jarang nak dilakukan oleh umat Islam iaitu:

i. Solat Sunat Istisqa' - dengan sepenuh keyakinan minta Allah turunkan hujan lebat dan selesaikan masalah ni.
(semestinya kalau tak ada sebab, orang takkan solat berjemaah kat tanah lapang berlantai tanah, berbumbung langit tadah tangan berdoa, betul tak?

ii. Sunnah berpurdah - tak kira la sama ada nak cover face mask atau tak, tetap dapat pahala sunnah kalau dipakai dengan niat yang betul tanpa halangan mana-mana pihak, kan?

Insyallah sama-sama kita renungkan...

Wassalam...



Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati




Wang RM3652.50 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Wednesday, May 29, 2013

Take a Break - Shouho First Giveaway!

Let's take a break with this simple giveaway from Stacy - her blog's first giveaway anyway...keep supporting all bloggers...Lets look at the prizes and rules:


Items are: Hello Kitty Doll, Hello Kitty Squishy, Elf Eyelashes, Marshmallow body lotion

Rules
Can Reblog on BLOG or Heart Post on Tumblr!
Do not delete this text
No giveaway blogs plz
Must be over 18 or have parental consent
Must be willing to give me your address

PRIZES
Open to anyone and everyone - winner must contact Stacy back within 24HRS after she announce and contact the winner. International is okay! She will ship anywhere needed for you :)

Giveaway ends 1st June 2013

p/s: you can also leave your email in the comment form so she will easily get back to you.

Wang RM3798.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Wednesday, May 22, 2013

3rd Annivesarry GA Blog by Emas Putih



As-Salam


22 MAY 2013 - 05 JUNE 2013



Wang RM3798.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

WW-MM

Godek2 application dalam komputer, ternampak sesuatu yang menarik dalam panel 'Start' yang bergambar windows tu...

Apakah ia?



Microsoft Mathematics


Rupa2nya ada juga application ni...
Sepanjang2 saya belajar matematik, dan belajar untuk jadi cekgu matematik, tak penah tau pun ada apps ni...




nampak macam untuk solve masalah matematik...

Ada sesiapa pernah guna?

Sila la share pengalaman dalam ruangan komen...

~Terima Kasih kawan2!~


Wang RM3798.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Monday, May 20, 2013

One Woman Can Beauty Contest - Mary Kay

As-Salam

Attention ! Attention ! Attention !
Attention to beautiful blogger ! 



Sempena ulangtahun yang ke-50 Mary Kay, pihak Mary Kay telah menganjurkan contest yang bertajuk "One Women Can" Beauty Contest untuk wanita-wanita kat Malaysia ni..

So blogger perempuan boleh join contest ini.
Cungkilkan bakat dan kebolehan anda dengan menyertai "One Women Can" Beauty Contest ini !

Macam mana nak join?

Rebut peluang anda memenangi 1 x Mini Targeted Action Body Lotion and Mini Hand Cream in mesh bag & 1 x Nourishine Plus Lip Gloss bila anda membuat entry tentang contest ni.


atau

Anda kena buat 1 post berkenaan hebahan tentang "One Women Can" Beauty Contest ini,

- 10 post yang kreatif dan terbaik akan memenangi Produk Mary Kat bernilai RM1000
- 2 blog post yang terbaik dan kreatif akan dipilih untuk memenangi percutian ke Hong Kong
(3hari 2malam) bersama pemenang-pemenang akhir acara ini.

atau

Anda boleh mengikuti make over percuma bersama perunding kecantikan yang dilantik di setiap negeri yang terpilih dan menyertai peraduan kecantikan dan rebut peluang menjadi wajah Mary Kay
di Hong Kong !!

p/s : Rugi tak join ! Cubalah.. Rezeki


Wang RM3798.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Monday, May 6, 2013

Keputusan Kerusi Parlimen PRU-13

Tengok la statistik ni...Mudah sikit nak paham...tak yah pening2...


[sumber]

Wang RM3798.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Friday, April 26, 2013

Penangan Gwiyomi

Hari-hari dengar lagu nyanyian Hari ni...

Kat opis ni dah siap nak wat ringtone lagi...

Har...har...

Lagu asal ni tak ada gaya tarian atau apa-apa pun...walau macam mana pun pasti gerakan tangan tu ada yang invent kan?

Pastu diorang buat macam2 inovasi gaya gerakan tangan...

Ini lagu asal dengan translation


Gwiyomi

yang bermaksud
"Cute"

Cute kah?

Ha...ha...

Wang RM3798.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Thursday, April 18, 2013

Pindah Pejabat


Ucapan buat kawan-kawan sepejabat...
dan yang sedang dalam proses berpindah

tak kisah lah pindah rumah ke,
pindah pejabat ke...

Ku ucapkan...
Selamat Berpindah!
FTI UTM Blok T07

p/s:
Pejabat tengah semak dengan kotak...
Isnin ni lori datang angkut kotak...
dan PC ni sekali!


Wang RM3798.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Monday, April 15, 2013

Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Sesaje nak cuba...
Trafik kite tak de la sampai ribu riban
repek raban 1 2 orang je ade la..
tapi dari 1 2 orang tu kan boleh gak masyuk 10 sen 20 sen
kalau tak dapat top 10
dapat top 100
atau
top 1000 pun
dah OK!


Wang RM3798.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik

atau

Klik je Banner!

Al Kuliyyah Jumaat-12.4.2013

Seronok dengar Habib Ali Zaenal bercerita tentang Surah Al-Kahfi dan fadilatnya... walaupun tak dapat tonton dari awal, tapi apa yang dapat pick- up tu pun dah cukup..

Cuma sikit tak best ialah belum pun habis Habib Ali Zaenal sampaikan ceramah, moderator dah cut ceramah tu. mungkin Tuan Habib dah diberi signal "timeout", tapi dia lanjutkan sikit  je..

Agak tak sopan TV3 buat macam tu.. Kalau pun nak kejar masa,nak punctual sangat tamat, jangan sampai cut off gitu je.. pastu lagu ending tu boleh pulak mainkan sampai meleret-leret panjang..kalau nak dibandingkan timing lagu meleret dengan Tuan Habib nak habiskan penyampaiannya, panjang lagi lagu tu meleret... Kenapa tak cut off je?

Mungkin saya je paranoid menda2 gini..tapi TV3 kena peka..yang dijemput tu bukan sembarangan orang, biarpun penampilannya biasa je...

Sekian...

p/s: tak baik potong cakap orang...

Friday, April 12, 2013

Terpikat..

Tajuk pun simple je...terpikat...

Terpikat dengan kemerduan alunan bacaan al-Quran nya...
Terpikat dengan kejernihan wajahnya.
Terpikat dengan kesyahduan dan kesedihan, ketika membaca ayat-ayat amaran, azab dari Allah dalam solatnya...

Terngiang-ngiang alunan bacaannya. Jadi mudah nak hafal jika hari-hari dengar.
Surah-surah Al-Quran
Ruqyah
Nasyid memuji Allah

Alangkah baiknya jika dapat menghafal ayat-ayat suci al-Quran.
Alangkah baiknya jika dapat memahami tanpa perlu merujuk terjemahan dan tafsir.
Agar dapat mencintai al-Quran dan yang empunya Kalam.

Dengan siapa saya terpikat?



Qiraat Sheikh Mishary Rashid Al-Afasy


Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

"Giveaway Perfume by maszmadi.blogspot.com"


Nak Join?

Klik Banner
@
Klik SINI 

Tarikh tutup: 14 April 2013

Thursday, April 11, 2013

Mini - Mini Giveaway By NabilaMedan


Nak Join?

Klik Banner
@
Klik SINI

Tarikh Tutup: 17 April 2013 (Rabu)

Wednesday, April 3, 2013

WW - Home Made Aiskrim Rumpai Laut



Snap dari fesbook encik Hubby...

SMS @ Call saya pun boleh: 013-7134449

Friday, March 29, 2013

Buy A Chocolate, Donate 4 Gaza





Dekat tengah hari ada ustaz kat sini datang bawa coklat. sambil membeli, sambil menderma untuk GAZA.

Ada 3 jenis yang dibawa seperti dalam gambar kecuali Peppermint.

Sedap. Harus rasa coklat ni...

Kalau nak beli boleh klik [sumber] di atas ataupun kalau ada pengedar di tempat anda, boleh beli saja dari orang tu.

Selamat menyumbang.


Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Thursday, February 7, 2013

Gema Cinta Rasul Berkumandang dari Selatan!

Semalam saya ada upload gambar untuk Wordless Wednesday  (WW) -

Bagi yang dah tengok facebook program UTM Berselawat, pasti tahu pengisian yang dibuat untuk program tersebut. Bagi yang belum tahu, ini antara poster yang telah dikeluarkan:

Gema Cinta Rasul Berkumandang dari Selatan!

Perasmian oleh:
Dato' Hj. M. Tahrir Dato' Kiyai Hj. Samsuddin 

Forum Selebriti yang terdiri daripada:
Ustaz Don Daniyal
Imam Muda Asyraf
Ustaz Muhajirin
plus penampilan khas
Hafiz Hamidun

Masa: 8 pagi - 12 tengahari
Tempat: Dewan Sultan Iskandar, UTM JB

Talaqqi Perdana
bersama 
Syeikh Nuruddin Marbu Al-Banjari Al-Makki

(Talaqqi: Mempelajari ilmu terus dari orang tersebut)

Masa: 1 tengahari - 6 petang
Tempat: Dewan Solat Utama, Masjid Sultan Ismail, UTM JB

Malam Cinta Rasul
Tausiyyah Perdana
Bersama
Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid

dan

Gabungan al-Mawlid
Zaf dan Lah (ex-VE)
Azan dan Amir (ex-ruffedge)
Saiful (ex-inuendo)

(Tausiyyah: nasihat)
(betulkan saya kalau tersilap maksud)

Masa: 9 malam
Tempat: Dewan Sultan Iskandar, UTM JB


Mari sama-sama kita Hadir ke marathon majlis Ilmu ini!


Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Wednesday, February 6, 2013

- WW - Gema Cinta Rasul di UTM Johor Bahru

Hebahan, Seruan...Mari kita sama-sama gemakan alunan selawat kepada Rasulullah S.A.W.
Masuk adalah percuma

Pengisian program sehari ini akan diupload dalam masa terdekat.

Nantikan kemunculannya!

Wassalam...

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Percubaan pertama menggunakan Teknik Pujian Gaya Nabi Muhammad S.A.W

Hari ini ada seorang kawan di pejabat berusaha menggunakan sistem permohonan tuntutan untuk memohon tuntutan perjalanan beliau menghadiri seminar.

Saya ber-emel dengan beliau sebab terdapat beberapa kesalahan yang perlu diperbetulkan, dan beliau telah membalas emel dan membetulkan e-borang beliau dengan sepantas kilat. Siap dia say sorry lagi.


So saya pun memuji beliau dengan ayat seperti ini:


"Tak pe...nothing to be sorry about. Saya bangga dengan Dr. sebab berusaha nak isi sendiri E-form tuntutan. Usaha Dr. ni memudahkan sesiapa saja yang bekerja dengan Dr."


Nampak tak ade sedikit kesalahan dalam susunan ayat tu?


Sepatutnya susunan teksnya seperti ini:


"Tak pe...nothing to be sorry about. Saya bangga dengan usaha Dr. mengisi sendiri E-form tuntutan. Usaha Dr. ni memudahkan sesiapa saja yang bekerja dengan Dr."


Hai...kena usaha lagi nih... Semoga beliau terdorong untuk terus menggunakan sistem ini tanpa perlu bantuan dari saya untuk mengisi dari scratch.


Sekian laporan dari kerani pejabat yang tak seberapa ni...


Wassalam...


Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Thursday, January 31, 2013

Makanan Mainan

Dalam pada sibuk mengurus rumah tangga dan anak-anak sempat lagi memenuhi keinginan mengekspresi kreativiti dengan jahitan felt.

Makanan yang saya jahit kali adalah...


Set Burger Dressing

Belum sempat lagi nak jahit daging burger dan pickles (timun jeruk)

Set ini terdiri dari

 Roti burger

Keju

Mustard, Sos tomato, dan Sos Cili

Sekarang tengah dalam progress nak buat FlashFelt. Nantikan updatenya...

Sekian.
Terima kasih kerana sudi membaca.

Kalau dapat komen cadangan-cadangan bernas juga dialu-alukan.

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati



Wednesday, January 30, 2013

Dugaan yang Dicetus Sendiri

Dugaan datang silih berganti....

Kali  ni sangat besar...apa yang saya boleh katakan: Allah tak pernah silap menentukan jodoh kita. Tapi kita yang selalu jadi pasangan yang silap untuk pasangan kita.


Lihatlah wajah anak-anak soleh solehah yang mulus, tulus

Setiap kali melihat wajah anak-anak dan dengan pertanyaan2 mereka, tak sampai hati rasanya nak mengecewakan mereka. Baru beberapa tahun membelah lautan, takkan dah nak karam.

Semoga Allah memberi ketabahan kepada kami untuk meneruskan perjuangan ini. Andai tiada peluang lagi, semoga ada hikmah yang besar di sebaliknya.

Amin.

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati



Thursday, January 24, 2013

Ruqyah Syar'iyyah


Akibat tekanan
Kadang-kadang ada yang datang 'menumpang'
Jadilah kita mengalami tanda-tanda
orang kena gangguan


(credit: google image)
bukan la kata sampai tahap histeria
tapi cukuplah kalau tengok perangai sendiri

Cepat marah
Sesak nafas
dan lain-lain...


Sebab tidak mendapat sokongan
untuk pergi berubat di Pusat Perubatan Islam
maka saya ambil inisiatif sendiri
download Mp3 Ruqyah
secara percuma

Ayat-ayat yang dibaca
dalam Ruqyah
 memang dah check dengan Al-Quran
betul semuanya

memang ada kesan
ke atas badan
ke atas sikap
ke atas pemikiran.

Jika ada masalah
dalam hidup
dalam diri
Selidik balik sejarah keluarga

Kadang-kadang kita tak buat apa2
tapi ayah kita baca jampi
mungkin juga atuk kita menyerapah

kita tak tahu,
alih-alih kita yang kena.

Saya tak menuduh ayah2 atau atuk2 anda
tapi saya reflect family sendiri.

Harap tak ada yang tersinggung.


Sekian...Wassalam.



Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati



Wednesday, January 23, 2013

Oder Felt dan Hadiah WW dari BAi

Alhamdulillah saya gembira hari ini kerana dapat order felt acrylic untuk buat sumting yang dah lama saya nak buat tapi asyik menangguh2 je...

Lebih happy saya buat untuk anak2 saya dan seseorang yang istimewa...Siapa dia? Nanti dah siap  baru saya beritahu...

Oh ya, saya telah selamat terima Hadiah WW anjuran Bayt Al-Iman iaitu:




CD Bacaan Surah-surah lazim dan surah-surah amalan yang dialunkan oleh Ustaz Mohamad Fakhrul Radhi bin Khamaruddin (Juara Akademi Al-Quran Musim Ketiga

(pinjam gambar dari blog UM sebab gambar amek dengan fon tak clear)

Pasni nak cari CD player plak
Radio Mini with CD player mungkin
Kalau play guna lappy nanti anak2 nak capai2 tekan2 keyboard...
Huhu...

Alhamdulillah....
Doakan saya agar Allah permudahkan saya menjahit felt tu.
Memang tak ada due date, dan sebab tak ada due date untuk siap tu lah maka saya takut saya asyik menangguh je....

Harap dapat setkan target dan istiqamah menuju target tu.
Amin.

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati



Hari Pay Se-Malaysia Untuk Kakitangan Awam


Hari Ini GAJI!
Plus BONUS!!!
WAHHH....
tgk slip gaji mesti BANYAK duit...

Memang ada banyak wishlist yang nak ditunaikan...
tapi mesti dahulukan apa yang penting:

Bayar upah pengasuh
Bayar bil elektrik rumah
Bayar yuran kelab

TAPI
Pernah tak terfikir upah untuk diri sendiri?
Ye lah, kita dah penat bekerja sebulan.
Duit gaji habis bayar kat orang lain dulu.
Diri kite kemudian...

Well, 
Ada juga yang tak lupa bayar pada diri sendiri
Kemudian 
Mereka tukarkan kepada Emas
Atau simpan di Bank
Atau mungkin buat beli sesuatu yang sangat-sangat diinginkan

TAPI
Pernah tak terfikir untuk tukarkan upah kepada diri sendiri tu
Dalam bentuk yang tak nampak
Dalam erti kata lain
PAHALA

BerSedekah
BerWakaf

Tak semestinya Wang
Barang pun boleh (semestinya beli dengan wang gaji)


Telekung ke...
Al-Quran ke...
Getah Paip ke...

Eh?
Boleh ke?

Boleh...
Getah paip untuk tandas surau atau Masjid.
Selagi ada orang guna, kita yang dapat pahalanya.
(Idea asal dari Ummiku penulis Field of Dreams)

So pilihlah yang mana mudah bagi anda
Peringatan untuk diri sendiri

Sekian, Wassalam.

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati