Monday, December 31, 2012

Psycho Echo Edition


I really afraid of failing.

If I fail, I will be scolded.

Who scold me?

: |   zipped.

And I cry and cry in agony.

Ah.

Forget bout it....

Azam Tahun Baru 2013

Setiap kali membuat sesuatu pekerjaan, tak kira sama ada householed chores atau kerja-karja pejabat, saya mahu tukar mind set saya:

Andai saya mati esok, saya tak rasa ralat sebab saya dah siapkan kerja ___________ (sekian-sekian)

Kira cam azam tahun baru la...

Boleh tak?

Friday, December 28, 2012

Public Lecture - "Living in Globalized World: Hadith Jibril Experience"



Petang semalam saya ikuti Public Lecture yang di sampaikan oleh Shaykh Ahmad Muhammad Saad Al-Syafi'e Al-Azhari Al-Hasani

At first memang lost, tak tau hujung pangkal bila dia start beri ceramah. Then pick up slowly dan catat beberapa perkara yang difahami antaranya:

Kegagalan umat zaman sekarang adalah kerana:

1. Globalisasi telah menyebabkan anak-anak zaman sekarang lebih mudah berkomunikasi dan mendapatkan maklumat, justeru mereka tends to turn to the internet instead of teachers or scholars to ask.

2. Kata-kata para ilmuan tak di dengari dan diambil kira lagi.

Dari Hadith Jibril ini juga diambil pengajaran tentang adab menuntut Ilmu:

Dari ‘Umar radiyallahu ‘anh juga, katanya: Pada suatu hari sedang kami duduk di sisi Rasulullah sallahu’alaihi wasallam tiba-tiba dating kepada kami seorang lelaki yang bersangatan putih kainnya, bersangatan hitam rambutnya, tidaklah kelihatan diatasnya tanda-tanda orang yang sedang dalam perjalanan, dan tidak seorang pun daripada kami yang mengenalinya sehingga ia duduk berdekatan kepada Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam lalu ia menyandarkan dua lututnya kepada dua lutut Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam dan meletakkan kedua telapak tangannya ke atas dua paha Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam.

......

(Diriwayatkan oleh Muslim)

Dalam mencari dan mendapatkan Ilmu, ada beberapa perkara yang harus dipatuhi dan diambil kira antaranya:
Adab dengan guru
Adab bertanya
Adab menjawab pertanyaan
Etiket merangkumi cara duduk, eye contact, listening dll
Suasana pembelajaran (environment)

Kerana Ilmu bukan sekadar menyampaikan informasi atau memindahkan informasi ke dalam otak untuk di proses.

(Teringat ceramah yang saya dengar dalam segmen Pendidikan di radio IKIM.fm - Ilmu itu ada Ruhnya, jadi nak menyampaikannya juga perlu melalui hati (dari hati ke hati)).


Break kejap. Kita baca profile Tuan Shaykh Ahmad Muhammad Saad


Klik gambar untuk baca

Tuan Shaykh juga ada menerangkan ayat al-Quran:

“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu”. [Al Hujurat : 6].

Beliau sangat menekankan bukti dan rujukan bagi setiap perkataan yang disampaikan. (Ini sama lah macam tulis tesis, rujukan pengetahuan tu mesti ada.) Sebab zaman sekarang ramai yang mudah menerima maklumat dari rakan-rakan Facebook atau Twitter tanpa menyemak kesahihan maklumat tersebut.

"Retreat before Retweet"

Last part hadis Jibril yang dikupas oleh Tuan Shaykh:

Akhirnya ia berkata (meneruskan pertanyaannya lagi): Maka khabarkan kepadaku darihal hari Qiamat. Rasulullah menjawab: Tidaklah yang datang daripadanya lebih tahu daripada orang yang bertanya. Kalau begitu, katanya, khabarkan kepadaku dari tanda-tandanya sahaja. Rasulullah menjawab: Tanda-tandanya itu ialah bila hamba-hamba telah melahirkan tuannya dan engkau lihat orang-orang tidak berkasut, tidak berpakaian, miskin, penggembala kambing (berbangga-bangga) menegakkan dan meninggi-ninggikan binaan. 
(Diriwayatkan oleh Muslim)

Sebab tu zaman sekarang semuanya dah terbalik. Penipu dipercayai, yang jujur dikata penipu.

Final Note: Etiquette over Knowledge. Kebijaksaan (Wisdom) adalah gabungan antara Etika dan Pengetahuan. Pengetahuan tidak bermakna tanpa etika (Adab).

Harap sesiapa yang menghadiri sesi perkongsian ilmu ini dapat menambah mana-mana yang kurang, membetulkan mana-mana yang silap. Takut juga sebab ramai Ustaz Ustazah yang hadir dalam sesi tu.

Mohon Maaf Salah dan Silap

Sekian. Wassalam.

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati



Thursday, December 27, 2012

Jubah Abaya Dubai Giveaway


Saya memang suka pakai jubah. Kalau kategori abaya ni saya suka yang berzip depan..sebab sekarang masih menyusukan anak. Jom lihat syarat penyertaan.

    Syarat Penyertaan:
      
    1. Blogger

  • Jadi follower blog ni dan blog http://www.dobuy.blogspot.com/
  • Buat simple entry bertajuk Jubah Abaya Dubai Giveaway .   
  • Jangan lupa letakkan banner dan syarat2 penyertaan  
  • Anda perlu letakkan url post giveaway ini ke dalam entry anda.
.
       2. Facebook

  • Like page Do Buy Dazzle
  • Like post ini (seperti gambar di sebelah).
  • Share ke wall Facebook anda mengenai giveaway ini & tag Do Buy Dazzle

    3 Pemenang akan dipilih berdasarkan cabutan bertuah.


    Apa tunggu lagi. Nak Join?

    Sayangnye...

    DAH TAMAT!

    Boleh juga kalau nak tengok2 Jubah Abaya cantik2...
    Klik banner
    @
    Klik URL dibawah

    Tarikh tutup: 15 Jan 2013

    Wednesday, December 26, 2012

    Interpretasi Surah Al-Insyirah dalam Kehidupanku

    Setelah habis surah Toha (طه) saya baca bersama-sama maknanya minggu lepas, saya mula menelaah Surah Al-Insyirah. Saya cuba menghafal maknanya.

    Surah ini sangat memberi kesan kepada hati saya kerana masalah yang dihadapi kini. Mari kita lihat makna Surah Al-Insyirah Ayat 1-8:


    credit: Perkim


    Terjemahan

    AL-INSYIRAH

    Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
    (1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?


    (2) Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);

    (3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?

    (4) Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

    (5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

    (6) (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

    (7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

    (8) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

    Ayat 5 dan 6 membuatkan saya mengalirkan airmata. Betapa saya terlupa ayat ini setiap kali menghadapi kesukaran dalam hidup. Diikuti dengan ayat 7 yang memberi semangat dan ayat 8 yang memujuk hati supaya bergantung harap dan meminta hanya kepada Allah.

    Itu Interpretasi semasa baca surah ini 21 Disember.

    Alhamdulillah interpretasi ini diperbaiki dan diperkukuhkan lagi tengah hari tadi selepas mendengar radio IKIM, perkongsian bersama Prof. Dr. Muhaya. Dalam perkongsiannya dia ada menyatakan bahawa untuk menjadikan pekerjaan kita lebih bermakna, anggapkan pekerjaan kita tu ladang Pahala (Prof. petik dari kata-kata Ustaz Pahrol Mohd Juoi).

    Setelah selesai mendengar perkongsian, saya beri masa kepada diri sendiri untuk menganalisa apa yang telah didengar sambil-sambil melaksanakan tugas surirumah (masa tu saya baru sampai dirumah time lunch break). Saya menambah sendiri apa yang Prof. cakap:

    "Jadikan rumah tempat tinggalmu dan rumahtangga mu sebagai ladang Pahala. Setiap satu pekerjaanmu ibarat mengutip pahala. Kiraannya biar Allah saja yang nilaikan."

    Yang bestnye, kerja semua jadi ringan je bila niat dan fikir begitu. Kemudian sambil-sambil menjemur pakaian, saya teringat Surah Al- Insyirah ayat 7:

    (7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),


    Inilah yang dimaksudkan dalam ayat 7. Bila saya anggap saya sedang mengutip pahala dalam setiap helai pakaian yang dijemur, dalam setiap peralatan yang saya bersihkan, saya sebenarnya sedang melaksanakan apa yang disebut dalam ayat ini. lepas jemur sehelai, saya jemur lagi sehelai. Lepas bersihkan satu perkakas, saya bersihkan lagi satu perkakas. Kebersihan kan adalah sebahagian dari Iman. Subhanallah. Nampak tak perkaitannya?

    Kemudian, semasa saya membasuh bekas tempat letak botol susu anak, saya teringat Prof. ada sebut:

    Setiap apa yang berlaku dalam hidup ni adalah UJIAN. Jangan anggap sesuatu itu balasan atau ganjaran sebab semua tu akan dihitung di Mahsyar nanti.

    Ujian bukan dalam bentuk kesusahan saja malah kesenangan. Mungkin senang dari segi duit, tapi hati tak senang. Saya teringat makna ayat 5 dan 6:

    (5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

    (6) (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.


    TIAP-TIAP kesukaran DISERTAI kemudahan

    bukan

    selepas kesukaran baru datang kemudahan.

    Maknanya, kalau satu part kita buat tu kita rasa sukar, Allah datangkan kemudahan pada part lain. Dengan syarat kita SABAR.

    Contoh la eh...kita niat nak bersihkan rumah tapi selalunya anak-anak sukar nak kawal. Satu hari tu kita betul-betul berazam dan kita bersihkan rumah. Terasa susah sangat bagi orang yang tak tahan habuk dan kotoran seperti saya ni. Tetiba hari tu tengok anak-anak beri kerjasama dan senang nak control, tak lah melompat sana sini like they use to be.

    Alhamdulillah. See? Ayat 5 dan 6 sangat benar.

    Ini catatan buat saya supaya saya tak lupa. Perkongsian untuk semua dan minta maaf Ustaz Ustazah kalau ada kesilapan saya dalam interpretasi saya. Saya ingin mengaplikasikan dalam hidup saya. Terpulang kepada pembaca untuk menilai. And thanks to Prof. atas perkongsian yang sangat memberi inspirasi.

    Sekian. Wassalam.


    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati



    SEGMEN: BLOGLIST MAMA KAYBEE 2013




    Nak Join?
    Sayangnya...
    DAH TAMAT!



    Monday, December 24, 2012

    Welcome to Our Family - MJ

    Alhamdulillah...

    Semalam pergi Rengit. Ada beberapa barang nak cari dan semestinya, salah satu daripada barang tu adalah


    MESIN JAHIT


    Kegilaan dan minat menjahit makin menjadi-jadi. dipendam je dalam hati kerana kekangan masa.
    Hari sebelumnya tu berdoa agar dipermudahkan jumpa apa yang dicari kat Rengit. Plannya nak pergi hari Selasa (kan cuti), sepatutnya semalam pergi Melaka. Tup tup tukar plan. Selasa plak pergi Melaka. So semalam target tercapai.

    Memperkenalkan:



     Mesin Jahit Singer 2nd Hand



    Nampak tak model number nya?
    Model 6318 C
    Made in Brazil tu

    Harganya RM250. Boleh jahit macam2 corak gak. TAPI belum pape lagi dah tak reti nak keluarkan Bobbin Case dia tu. Hahahaha... Belum lagi jahitan fancy2 tu...


    Tulah kurengnye beli mesin jahit 2nd hand ni. Tak ada manual nak bantu. (cakap je la tak reti guna mesin jahit...hahahah...) 
    Kalau nak manual, kena beli dari Singer. USD15. darab la 3. huhu...cari kat Malaysia sudah...

    Takpe...nanti cari kedai singer, bawak gi sana...tanya semua yang nak tanye.(Ade ke orang nak layan?)

    Haha...projek pertama dengan mesin jahit ni....adelah....hehe...

    TUNGGU..........


    p/s: ada sesiapa yang ada guna Model yang sama @ lebih kurang sama dengan model ni? Saya perlukan bantuan, kalau dapat la emelkan manual mesin jahit.Huhu...


    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    CONTEST ' NAK SKIRT DARI NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE'

    Saya memang minat pakai skirt labuh, dress dan baju kurung hingga satu tahap saya pernah tak ada seluar panjang/track untuk dipakai satu masa dulu.

    So saya join GA ni.



    Kepada Penganjur, jemput-jemput la baca entri dalam blog ni... biasa-biasa je blog ni, tentang personal, minat dan pelbagai.

    Kat blog +Norzi beautilicious house ni ade beberapa pakaian yang saya minat sebab tak nampak bentuk badan antaranya:

    Single Ruffle Dress

    Stripy Beaded Dress

    VShape Flowery Dress

    Harga pun berpatutan, sekitar RM70 ke atas dan kalau ada membership boleh dapat murah lagi sikit. Dah masuk wish list ni. Boleh pakai tuk raya tahun depan.

    Back to the GA.

    Kalau nak join boleh klik Banner
    @
    Klik SINI

    Tarikh Tutup: 25 Januari 2012 (12 malam)

    Saya Tag:

    Wednesday, December 19, 2012

    Kegilaan terbaru bagiku...

    Pembaca sekelian...

    Setelah tamat belajar, dah tak ada lagi study mode. Walaupun mencari satu hobi yang boleh lekat dengan lama, namun tak ada yang lebih lama dari hobi ni:


    Jahit Felt


    Dari tak tahu apa-apa sampai dah tahu macam2 teknik jahitan, akhirnya saya boleh jahit felt. Dan kegemaran saya adalah menjahit

    Makanan


    Rasa best bila dapat hasilkan jahitan. Makanan yang 'dimasak' boleh dibuat main oleh anak2. Salah satunya adalah


    KEK COKLAT!



    Dibungkus dalam kotak yang dapat kat kenduri kawin...tihihi...

    dekat seminggu juga baru siap sebab kekangan masa mengurus rumahtangga. Ada lagi beberapa makanan dan mainan anak yang dah siap, cume tak sempat nak upload gambar.

    TUNGGU.......

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Semakan Keputusan PMR




    Terima kasih to Maziati sebab bagi link untuk semak keputusan PMR.

    Semoga berjaya untuk adik ipar Muhammad Khairul Anwar bin Mat Hassan @ Mat Wa. Semoga dapat keputusan yang cemerlang.

    Kalau nak check boleh klik gambar atau klik SINI


    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Tuesday, December 18, 2012

    Doakan saya Lulus ya!

    Huhu... Nebes kena Interbiu baru ilang... Ramai pulak tadi. Ade la dekat 40-50 orang yang datang interbiu termasuk staf kat pejabat tu. Ada brape post,itu saya tak tahu. tak dapat tanya panel sebab mereka tak buka untuk sebarang pertanyaan. Mereka saja yang bertanya.

    Soalan yang ditanya:

    1. Apa kelemahan diri awak?
    2. Kalau awak dilantik dalam jawatan ni, apa preference awak, Bahagian PSM atau Akademik?
    3. Apa itu KAI dan apa komponen penting/utama KAI?
    4. Apa beza LPU, JPU, dan Senat?

    Haha...soalan killer tul! Memang jenuh la nak selongkar folder and files in my memory nak jawab soalan2 nih. Ade gak yang tak tahu, jadi jujur je jawab "Saya Tak Tahu"

    Semoga lulus la interbiu ni. Dan dapat la meningkatkan diri dan ekonomi keluarga disamping berbakti kepada masyarakat.

    Amin.


    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Temuduga Jawatan NA41D - Bermula Sekarang

    Saat ini saya sedang bersiap-siap....cuak nak hadapi temuduga N41 di UTM ---> dari N17 sekarang ni. Saya perlu hadir jam 8 pagi nanti.

    Saya berdoa agar saya dapat post tetap bagi N41 ini, bagi menstabilkan kehidupan.

    Mungkin rezeki anak-anak...mungkin juga rezeki anak yang bakal datang (plan nak mengandung nih.....)

    Saya harap kawan-kawan dapat doakan saya agar lulus temuduga ini. Doa kawan-kawan mengiringi saya disepanjang saya ditemuduga. AMIN...

    Love ya'll...Wassalam

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Thursday, December 13, 2012

    Segment : My Favorite Post 2012 by Arina


    Sesaje nak masuk segmen...

    My Favourite Post is: 'Word Less' Wednesday - Timing Solat

    Saya suka post ni sebab:  biarpun dah lama orang tau...dah beribu2 yang tengok kat facebook, saya tetap suka PERINGATAN ni...

    "Kerana mati boleh berlaku ANYTIME!"


    Nak Join Segmen?
    Klik Banner

    Tarikh Tutup: 14 Disember 2012

    Tuesday, December 11, 2012

    Where R u, Mazliyana?

    Ke Mana Perginya Mazliyana Yahaya?

    Ku klik ke blognye, keluarlah ini:





    Apa terjadi?
    Ku nak tengok senarai peserta Gayakan Hijab Anda. Pastu bila blog walking rupanya keputusan dah pun umum. Cuma masih risau wat happen to her...

    To Mazliyana. please come to surface (betul ke ayat ni?).

    Hope you are fine.

    Sekian. Wassalam.

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    First Giveaway by SkyContactLens

    Sesaje Join.

    Saya Nak Dress Effu...




    Nak Join?
    Sayangnya...
    DAH TAMAT!

    Tag:

    Monday, December 10, 2012

    Exam oh Exam...

    Assalamu'alaikum pembaca sekelian...


    Sejak akhir-akhir ni asek entri GA je... nanti nak sapu-sapu sikit blog ni bagi kemas bersih supaya  GA-GA yang dijoin hanya boleh dilihat bila mahu sahaja a.k.a dalam tab lain. 

    Kali ni nak cerita pasal exam. YA... Exam...
    Pagi tadi gi exam elaun kewangan atau nama penuhnya Peperiksaan Bayaran Insentif Tugas Kewangan (BITK). Secara mudahnya, tujuan exam ni adalah untuk naik elaun BITK sedia ada, dari RM40 ke RM80 sebulan.

    Ini kali ketiga saya jawab exam ni walaupun ini tahun ke-4 saya kerja. Tahun lepas nama saya tercicir disebabkan cuti panjang bersambung-sambung.

    Soalannya...Ya Rabbi... memang la teramat tak dijangka. Baca yang itu, sekali keluar yang ini. Banyak soalan tentang aset kali ini. Harap-harapnya boleh la lulus sebab peratus kelulusan adalah 70% ke atas. Statistik menunjukkan (ceh dah bunyi cam Jabatan Perangkaan la pulak) tahun lepas hanya 3.32% sahaja yang lulus dari 991 orang dari IPTA seluruh Malaysia yang menduduki peperiksaan ini.

    Haaaaa.......bak kata kawan saya. takpe...Inikan acara tahunan. Dia pun tak tahu dah berapa kali amik exam.

    Haru!

    p/s: Doakan saya lulus. Amin.

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati



    Year End Giveaway By Cik Bunny


    Nak Join?

    Sayangnya...
    DAH TAMAT!

    Tarikh Tutup: 3 Januari 2013 (11:59pm)

    GiveAway by La NIAR



    Join Last Minute...




    Nak Join?
    Sayangnya...

    DAH TUTUP!

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati



    Friday, December 7, 2012

    Menang QUICK GIVEAWAY BY SUKKA & IZZAH ISMAIL

    Assalamu'alaikum...

    Alhamdulillah...

    Saya menang GA ni..



    No. Saya 105 (yang paling kanan tu)



    Tengok la nanti macam mana blog saya jadinya...ada tambah doodle ke...karakter ke...ape ke...

    tahniah kepada  semua pemenang.

    and thanks to Cik Fie...saya dah bersedia blog saya untuk di letak sebagai under construction...haha...


    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Giveaway For Followers by Apit n Geng!

    Assalamu'alaikum...

    Haih...tak habis lagi join GA...haha...




    Link Sponsors:

    syarat-syarat :
    1. Buat satu entry dan letakkan banner giveaway ini (backlink kan ok)
    2. Letakkan link sponsors dalam bloglist dan di alu-alukan follow juga :)
    3. Publish entry dan submit dikomen entry ini. SIAP! mudahkan??

    Hadiah dari sponsors :
    1. dari APIT - DVD TOP Secret Photoshop 1 Set x1 pemenang 
    - Review Blog x2 pemenang
    2. dari AZHAFIZAH - Keychain Exclusive Azhafizah.com x5 pemenang
    3. dari SHIDA'R - Calendar Exclusive Duniashida.com x5 pemenang
    4. dari EMAS PUTIH - Topup RM5 x6 pemenang (celcom dan maxis)


    Sayangnya...
    DAH TAMAT!


    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    December 2012 Blog Giveaway by Lin Handmade Greetings Card

    Assalamu'alaikum...

    Sesaje join....




    Nak Join?

    Sayangnya...
    DAH TAMAT!

    Tarikh tutup: 31 Disember 2012


    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Thursday, December 6, 2012

    GAYAKAN HIJAB ANDA

    Assalamu'alaikum...

    Nak join gak...




    Nak join? 
    Sayangnya...
    DAH TUTUP!

    Saya gayakan hijab begini:

    PICTURE REMOVED

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    QUICK GIVEAWAY BY SUKKA & IZZAH ISMAIL (!)

    Assalamu'alaikum...

    Busy tapi join gak... Nak maxi dress tu!



    Tag:
    ,,,Semua yang membaca,,,

    Nak join?
    Sayangnya...
    DAH TUTUP!


    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Monday, December 3, 2012

    GIVEAWAY 'jangan perah otak'

    Assalamu'alaikum...

    Busy tapi join gak




    Tag:

    Nak join?
    Sayangnya...
    DAH TAMAT!

    Tarikh Tutup: 30 Disember 2012 (11.59pm)

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Thursday, November 29, 2012

    Twinshopylicious Giveaway

    Assalamu'alaikum...

    Bosan2, join GA




    Nak Join?
    Sayangnya...
    DAH TUTUP!

    Tarikh Tamat: 6 Disember 2012


    Tag:

    Wednesday, November 28, 2012

    FM EZ dah sampai!

    Assalamu'alaikum...



    Alhamdulillah FM Special dari abg Eq dah sampai. Cepat betul penghantaran hadiah. Try la tampal kat besi2 kecik. TAK LEKAT!

    Alamak...pastu try tampal kat kotak kunci (fully besi) Haha... melekat kuat. Pasni balik rumah nak try kat fridge plak.

    Thanks tau!

    Sekian. Wassalam.

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Monday, November 26, 2012

    Back On Air

    Assalamu'alaikum...



    Alhamdulillah... Akhirnya dapat bersiaran semula selepas bercuti selama 1 minggu.... ke Sabah... ala...cuti-cuti  1Malaysia.

    Cerita mengenai pengembaraan kami di Sabah akan dimuat naik di blog saya yang satu lagi ---> Cutie Cupcakes.

    Kalau ikut nak gak buat 2 versi, BM dan BI. tapi nantilah. Dah cuti seminggu ni, naik kerja mestilah  melambak kerja atas meja kan?
    So stay tuned!


    Oh ya...Tahniah kepada semua pemenang GA EqbalZack.
    Insyallah FM Special dari abg Eqbal 



    Sekian. Wassalam.

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Monday, November 19, 2012

    Entri Sengal: Keterujaan yang tak dapat dibendung...

    Assalamu'alaikum...


    Kali ni entri scheduled. Mungkin masa post ni keluar, saya dah kat dalam kapal terbang menuju ke Kota Kinabalu, Sabah. Saat saya taip ni (1 Nov) saya sangat teruja.

    Bukan sebab naik kapal terbang. Tapi sebab tengok komen Eqbal Zack dalam post birthday untuk dia. Walaupun blog post tu dibuat memang untuk dia dan untuk melayakkan join GA, tapi bila tengok dia komen sebaik post tu di up kan, keterujaan ni tak mo pergi. Well, blogger terkenal drop komen kat blog tak dikenali ni...hai....mana x excited.

    Saya tak mahu dikata kaki kipas atau sanggup buat ape saje untuk hadiah. Sebab tu post ni di upkan masa pemenang GA Eqbal Zack dah diumumkan.

    First time tengok gambar Eqbal Zack, ingatkan dia tu adalah:


    Ungku Ismail Aziz

    Haha...memang lawak tul la sebab siap story kat my hubby lagi...bila dapat gambar dekat, lain sket sebab tembam. 

    Pastu time dia buat GA memang havoc2 hadiahnya. Ada yang saya join, tapi tak ada rezeki. Ada yang tak join kononnya sebab dah pencen dari join GA (Auta sungguh. yang join hari tu tu ape?!)

    Ditambah lagi bila tengok gambar profile, SMART. Memang fotogenik tul mamat tu.

    Sekian dulu entri sengal kali ni. Len kali takde lagi dah (baca: boleh caye ke?)


    p/s: macam mane agaknya gamabr Eqbal Zack sedang menangis mengalir air mata, masih fotogenik kah dia? Haha...


    To Eqbal: janngan marah k...Me bagitau pendapat peribadi sejujurnya je. Don't Saman Me k...


    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Monday, November 5, 2012

    Ouch! Ngilunye Rasa....

    Assalamu'alaikum para pembaca sekelian.

    Tadi time lunch gi tengok anak saya yang berbalut jari kakinya.

    Dari hari Jumaat lagi kaki Amsyar dah kena macam2 sakit. Jumaat tu hujan lebat, ambik diorangdari rumah pengasuh dengan kereta. rumah saya kuarters so parking kongsi dan kereta memang tak boleh masuk parking depan rumah. so angkat Amsyar dulu, letak dalam rumah dan pi la amek Allysha. Amsyar pi selak pintu dari dalam, so saya yang kat luar rumah, dengan si kakak dan keadaan hujan ribut panik la, camne nak masuk, wat happen to him inside. Saya gegar pintu dan tendang pintu tu sambil pegang tombol pintu supaya tak terus terhempas masuk, anak saya tak lari bila nampak pintu bergegar, duk tercegat je kat situ, kuku ibu jari kakinya terkena pintu. dia nangis jap, maknye plak sambung. bawa gi klinik bila hujan reda. cuci, sapu ubat kuning then balik. darah ade lagi sikit2. letak minyak burung but2, kering terus. ingat ok la minyak tu.

    Pastu hari Sabtu Amsyar main panjat2 meja dekat tingkap kat rumah. Dengar dia merengek dan terus mata saya jatuh tengok kaki dia. darah dah menceceh-ceceh kat karpet. belakang jari manis kaki yang sama dengan semalam pulak yang kena. dalam sakit tu dia lari sana sini. buh minyak burung but2 tu tak brenti gak darah keluar. Ngilu betul bila bawa gi ke bahagian kecemasan dan diorang cuci luka tu. Terkopak gak la kulit, nampak isi. (Ngilunye...eeeeeee)

    Pastu nurse tu balut jela hope pendarahan nya berhenti. siap 2 kali pergi sebab bandage tercabut. Anak lelaki, tau je la da sakit pun masih nak main panjat sana sini.

    Then Hari ahad (semalam) datang lagi untuk tukar dressing. Kali ni dokter ade, so bila tengok darah dia mcm tak berhenti2 keluar, diorang decide supaya jahit (Ouch! saya yang rasa perit dan ngilunya di hati dan kaki ni.) memang dalam hati dah nangis la tapi tak mo tunjuk depan amsyar. saya kena kuat depan dia. tapi pas dokter spray bius dan jahit pun, dia stil nangis. jerit kuat macam nak tercabut anak tekak.

    Huhu. apakan daya saya, cuma boleh bisikkan AllahuAkbar supaya dia ingat Allah. Airmata ni ditahan je, malu gak klu nurse n dokter tengok. Amsyar kan nampak je bilik dressing tu dah takut. nangis je. Kakak plak boleh cool je dengan gayut botol susu kat mulut dan lampin di tangan, time adik nangis jerit2 tu dia boleh tepuk2 adik dia, pujuk supaya brenti nangis. Mungkin dia boleh jadi dokter bila besar nanti.

    Amsyar kena 4 stitches dan baru tadi buka sendiri balutannya atas nasihat pengasuh. pengasuh anak saya kata dia pernah jaga budak yang macam amsyar gak, kena jahit, then dia bubuh minyak gamat, 2 hari je dah kering luka. semalam pun pembantu perubatan tu ada cakap, kalau bandage terbuka tapi tak ada darah, saya tak perlu risau. so tadi buka, dah tak ada darah. tapi nangis kuat la si Amsyar. Maknye dalam gigil2 pun gagahkan juga buka dan pegang kaki dia untuk dituang minyak gamat. so pasni takde la dia ligat sangat.

    Seram tengok benang terkeluar2. sampai tak tergamak nak letak gambar. eeeee...ngilu tul la!

    Eh baru ingat kena amek gambar untuk hubby tengok. Dia masih outstation untuk seminggu lagi...Oh Semua ini terjadi masa dia keje jauh...huhu... mampukah ku hadapi dugaan hebat ini...huhu...

    Sekian untuk entri kali ni.nanti update lagi sal kaki Amsyar. Wassalam.

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Selamat Menduduki Peperiksaan SPM

    Assalamu'alaikum..

    Entri ni ditujukan khas buat semua pelajar tingkatan 5 yang menduduki peperiksaan SPM bermula hari ini, especially adik ipar saya yang kini  di kelantan sedang berjuang menjawab kertas Bahasa Melayu 2.


    Semoga Allah mengilhamkan kepada kalian jawapan-jawapan yang betul.
    Amin.

    Sekian. Wassalam.

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Pengumuman 2: Blogspot Unblocked

    Assalamu'alaikum..

    Haih...ting tong ke ape saye ni buat pengumuman... Tadi pagi kena block, sekarang dah UNBLOCKED.

    so dengan ini saya dah boleh blogwalking...hehehe...

    thanks to all sebab bersabar dnegan kesengalan ini.


    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Pengumuman: Blogspot Blocked!

    Assalamu'alaikum...



    Saya minta maaf jika tak dapat nak kunjungi blog kalian kerana domain yang menggunakan .blogspot.com telah TOTALLY BLOCKED di tempat kerja ku. gambar pun dah tak boleh tengok. kalau domain .com masih boleh lagi, contohnya www.suzie284.com boleh di akses tapi gambar tak nampak. dan Wordpress pun boleh. (Ini kerana website tempat kerja ni guna Wordpress...)

    Blogger home boleh, jadi dapat lah buat post ni cuma takdapat lah view....

    Saya bukan minta kalian tukar domain. Hanya pemberitahuan saja. so sementara waktu ni, saya lay low je. Mungkin fikirkan untuk tukar domain ke....ape ke...

    Sekian dulu update dari saya. Dah boleh blogwalking nanti saya beritahu lagi.

    Wassalam.

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Thursday, November 1, 2012

    Happy Birthday Eqbal Zack (Giveaway)

    Assalamu'alaikum...


    HAPPY BIRTHDAY TO YOU EQBAL ZACK!

    Edisi sesaje menggatal nak join GA. Tertarik tengok hadiah benanye... and tak salahkan nak hadiahkan du'a buat seseorang. Lebih-lebih lagi Fisabilillah macam incek Eqbal Zack ni. Wishes tu nanti hantar kat contact form eh...dah banyak rupanya umur dia...tapi lagi banyak umur lagi banyak pengalaman kan? Hihihi...

    Ok mari tengok peraturannya dulu:


    RULES 
    Please read carefully, as he reserve the right to disqualify any incomplete entries. 
    1. Be a follower of www.eqbalzack.com
    2. Write a simple blog post (Bahasa Melayu/Bahasa Inggeris) about this giveaway. You can copy and paste your entry from here. The title of your entry will be: "Happy Birthday Eqbal Zack (Giveaway)"
    3. Come back here and leave the permalink (URL) in the **comment box.
    4. Send Eqbal Zack an awesome “Birthday Wish” (Bahasa Melayu or Bahasa Inggeris) via CONTACT FORM.
        It is better to use a CONTACT FORM for this purpose to avoid plagiarism. He will pick the BEST   
        wishes!
    5. This giveaway runs from today until 12 November 2012 (11:59PM).
    6. Winners will be announced on the 19 November 2012 (10:00 AM).


    **If your comment doesn’t show up right away, don’t worry he may have to approve it first!

    Hadiahnya:



     DUA [2] pemenang 

    Black Wallet and Red Purse by Alain Delon (Original)


    EMPAT [4] pemenang

    Original miniature from DKNY and RALPH LAUREN!



    SEPULUH[10] pemenang

    Eqbal Zack (EZ) Limited Editon Fridge Magnet

    Nak Join?
    Sayangnya...
    DAH TAMAT!



    Wednesday, October 31, 2012

    'Word Less' Wednesday - Timing Solat

    Assalamu'alaikum...

     Sumber : Myra Jay dari FB Ustaz Azhar Idrus

    Kalau baca ni tak rasa pape...memang hati batu le tu.


    Sekian. Wassalam.

    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati

    Tuesday, October 23, 2012

    Edisi Excited: My Husband in Newspaper!

    Assalamu'alaikum....

    Saje je google name my Hubby... sekali keluar artikel ni... my Hubby yang ade bulatan merah tu...

    Esei merdeka: Syarat mudah tarik minat warga PIS



    JOHOR BAHRU 13 Sept. - Persaingan yang terhad serta syarat mudah menarik minat para penuntut dan pensyarah Politeknik Ibrahim Sultan (PIS), Pasir Gudang, dekat ini menyertai Pertandingan Esei Kemerdekaan Ke-55 anjuran Gerakan Belia 4B Johor dan Utusan Malaysia Biro Johor.


    Siri jelajah promosi pertandingan berkenaan di politeknik tersebut semalam mendapati, kebanyakan mereka teruja untuk menyertainya berdasarkan kepada syarat yang tidak begitu ketat selain hanya perlu bersaing dengan peserta dari negeri ini sahaja.



    Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Mohd. Emran Mat Hassan berkata, tajuk yang diberikan bersesuaian dengan sambutan kemerdekaan negara dan hadiah ditawarkan juga menarik.



    "Syarat pertandingan juga mudah dan hanya perlu menulis sebuah esei kurang daripada 200 patah perkataan. Jika tiada halangan lain, saya berminat untuk menyertai pertandingan ini," katanya.

    Penuntut Diploma Reka Bentuk Industri, Mohd. Azrin Zabidi, 20, pula mengakui, hadiah yang ditawarkan amat menarik dan peserta hanya perlu menulis sebuah karangan pendek untuk bertanding.


    "Tajuk yang diberikan sesuai dengan sambutan kemerdekaan negara dan bagi saya, tawaran hadiahnya sangat menarik," katanya.

    Sementara itu, penuntut Diploma Pengurusan Pelancongan, Nurul Liyana Afiqah Mohd. Khairi, 23, berkata, dia tidak pernah menyertai pertandingan seperti itu tetapi berminat untuk menyertainya kali ini kerana tajuk yang diberi adalah mudah dan bersifat semasa.

    Pendapatnya itu disokong seorang lagi rakan dari jurusan yang sama, Norazieha Miswan, 21.
    "Saya penuntut semester akhir dan masa saya sebenarnya sangat terhad kerana banyak perkara berkaitan pengajian perlu diselesaikan tetapi sekiranya ada masa terluang, saya akan turut serta," katanya.

    Sebanyak tiga kategori dipertandingkan iaitu kategori A (Terbuka Belia), kategori B (Pelajar Sekolah Menengah) dan kategori C (Murid Sekolah Rendah) dengan setiap kategori meletakkan dua tajuk esei untuk dihuraikan oleh peserta.Tajuk kategori A ialah Saya Pilih Malaysia dan Peranan Belia Melestarikan Keamanan Malaysia, kategori B pula, Malaysia 55 Tahun Merdeka dan Janji Kunci Keamanan Negara manakala kategori C, Peranan Pelajar Meneruskan Pembangunan Negara dan Saya Anak Merdeka.

    Pemenang kategori A akan menerima hadiah wang RM1,500 berserta buku dan sijil diikuti tempat kedua (RM1,000) dan tempat ketiga (RM500). Hadiah RM1,000 berserta buku dan sijil menanti pemenang kategori B diikuti RM500 bagi tempat kedua dan RM300 bagi tempat ketiga, manakala pemenang kategori C akan menerima RM500 berserta buku dan sijil, tempat kedua (RM300) dan tempat ketiga (RM200).

    Orang ramai yang ingin menyertai pertandingan yang bermula sejak 1 hingga 30 September ini, boleh mendapatkan borang penyertaan di dalam akhbar Utusan Malaysia.

    Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Johor/20120914/wj_02/Esei-merdeka-Syarat-mudah-tarik-minat-warga-PIS#ixzz2A4r1OUsG 




    Aaaaaaahhhhh!!!!! Jerit excited...haha....

    Itu saja... Sekian. Wassalam...


    Impianku Menjadi Isteri Solehah


    Membina Baiti Jannati

    Thursday, October 11, 2012

    Anakku Bukan Pembawa Talasemia

    Assalamu'alaikum pembaca sekelian...


    9hb lepas bawa Amsyar Aiman ke hospital atas appontment yang telah dibuat. Dr. nak review report full blood count... Alhamdulillah dengan melihat kepada haemoglobin count dah masuk julat normal: 12.3 dan Dr. sahkan Aiman hanya anemia akibat iron deficiency (kurang zat besi). Dia bukan pembawa Talasemia.

    Ujian yang dijalankan adalah untuk mengetahui sama ada ciri darah anak saya ada Beta trait Talasemia atau tidak. Ujian untuk Alpha trait tak ada di hospital tersebut.

    Dr. kata Iron syrup yang dia prescribe tu banyak membantu (tapi dalam hati kata anak aku tak minum pun ubat tu...). Kuasa Allah tak nak kami risau lagi.

    Dr. prescribe lagi iron syrup plus lagi dengan Folate syrup. Hb Aiman naik mungkin sebab dia dah minum banyak susu formula. Sekarang dia dah setahun setengah, EBM pun dah tak banyak...dah makin surut, tapi masih tak stop bagi. 

    Teringat kat Aiman. Kalau buat susu untuk kakaknya Nurul Iman, dia akan rampas botol susu dari kakaknya. So nangis la Nurul Iman...kesian, tapi pujuk kakak supaya bersabar sebab adiknya ni minum satu setengah hingga dua auns je dah brenti minum. Sekejap je...Jadi kalau buat sebotol lagi adik takkan habiskan dan akan berlakulah pembaziran.

    Buat masa ni memang tengah cuba sedaya upaya nak berlaku adil kepada dua orang permata hati ni...dan cuba juga kawal temper dengan diorang ni... biar maintain cool je...

    Nowadays rasa cam nafas ni tersangkut kat tekak, sesak sket time cool, lagi sesak time marah. Hai nape lah agaknya...?

    Itu saja...

    Sekian. Wassalam.

    Thursday, October 4, 2012

    Ahmad Adam Syukri: Bantulah Mereka, Doakan Mereka

    Assalamu'alaikum...



    Sedih sangat tengok gambar adik Adam. Teringat anak no 2 masa dia baru lahir. Kecik je, nampak tak berdaya...huhuhu...memang nak menangis rasaya tapi terpaksa tahan sebab di pejabat...huhuhu...

    Kalau boleh nak balik dan peluk cium anak2...huhuhu.


    Gambar dari Rockston PhotoHunter , diambil dari Norlie


    Sayangnya di sini saya tak dapat buka FB. Menurut Mrs. Amad bapanya tinggalkan dia dan ibunya kerana tak dapat terima kenyataan. Jadi ibunya ambil cuti tanpa gaji, menjaganya sendirian. Kalau tak dapat hulur sumbangan dalam bentuk duit, sumbangkanlah doa, atau bacaan Yaasiin. Mohon pada Allah agar beri ketabahan pada ibunya, dan sembuhkan Adam.





    NORAISYAH MD MALENA
    LOT 432 TMN SUSUR JAMBU
    LN JAMBU SELATAN
    96100 SARIKEI SARAWAK

    Untuk sumbangan ke Adam

    Noraisah Binti Mohamed Malena 
    02040007292201 (CIMB) 
    161136331818 (Maybank)






    Gambar dari kak Nana


    Hulurkan bantuan, doakanlah mereka.

    Sekian. Wassalam...
    Impianku Menjadi Isteri Solehah
    Membina Baiti Jannati