Monday, December 5, 2016

MALAS DAH! - Ada yang boleh bantu?

Assalaamu'alaikum semua.

Wow!

Dah 3 tahun + tak update apape di blog.
Banyak dah berlaku. Tapi tak rasa dapat ceritakan semua.

Life is... apa yang kita buat di Alam Nyata.

That's why di Alam Maya ni dah kurang sangat appear. Ditambah lagi dengan fenomena Social Media Facebook, Instagram, Whatsapp Group, Wechat, Telegram dan macam-macam lagi.
Tak terlayan semuanya. 

If layan semua memang la nampak macam best, macam gah sentiasa online dan up-to-date.💁
Rasa teramat sibuk, tapi kalau letak kamera rakam apa yang kita buat sebenarnya hanya duduk je pandang SematFon atau Komputer.
Apa kerja pun tak buat.

Jadi mana amal kita sebenarnya?
Siapa yang jadi saksi kepada amal yang kita buat?
Kulit? Jari? Mata?

Anggota yang lain?
Bila masanya beri perhatian pada anak-anak?
Bila masanya nak beri layanan pada suami?

Maaf tau bebel gini. Maaf saya masih terumbang ambing. Rasa lost interest nak hidup dalan Alam Maya ni. Or maybe tak jumpa lagi sebab-sebab yang kukuh saya kena berada di ALam Maya.

Ada yang boleh berikan contoh jadual macam mana korang manage untuk hidup di kedua-dua Alam tanpa pening kepala?

Tuesday, October 29, 2013

Hari yang Negatif - Mohon Bantuan

Sungguh lama rasanya tak bersiaran di dunia blog... Kadang-kadang rasa macam sensorang je disini...Takpe la...buang semua yang negatif dan jadikan diri magnet kepada semua yang positif...(Buat ayat memang senang kan?)

Untuk pengetahuan semua, saya telah beralih bidang dari menjadi penasihat mereka yang nak kahwin di usia muda kepada bidang jahitan. Buat masa ni jahit tudung labuh bulat dan menginovasikan supaya senang dipakai dan menutup aurat dengan sempurna (sempurna bermaksud tak melekap dan menampakkan apa yang sepatutnya disembunyikan...)

Idea untuk menjahit tudung inovasi kedua masih kemas tersimpan dalam kotak fikiran. Belum direalisasikan menjadi sebuah produk yang boleh dijual. Sebenarnya semangat untuk mengambil tindakan terhadap rancangan yang dibuat semakin merundum...

Saya sedang menunggu, tapi tak tahu apa yang ditunggu...Nak buat sharing, apa yang nak dishare...?

Actually bila saya mula bertanya soalan macam ni, saya memang blur tak tau nak buat apa...
Tempahan tak ada lagi buat masa ini. Jadi menjahit kembali sebagai satu hobi saja. Ada kain yang  saya dah potong, tunggu masa nak siap jadi baju. Tunggu lagi,....disebabkan jahit tepi perlu hantar ke kedai. Bila dah tergendala, memang tergendala la memanjang...

Haih...rasa sungguh down hari ni...Mana tah perginya semangat saya beberapa hari lalu...

Masa yang berlalu sia-sia...tak ada satupun kerja saya yang siap...baik di tempat kerja, mahupun di rumah...hatta dalam perniagaan sekalipun tak ada satupun yang selesai...rasa nak berhibernasi je...berapa lama, saya tak pasti...

Ayat dah macam tulis novel la pulak...

Ada doubt yang bersarang dihati...macam mana nak hapuskan?

My Doubt:

1. Nak beli mesin jahit tepi tapi......macam mana kalau penggunaan tak optimum. Nanti berhabuk je dirumah. Kan membazir......

2. Saya rasa tak ada masa untuk saya menjahit: pagi pergi kerja, malam layan anak, diorang tido pukul 12 malam sebab tv dan lampu on tak boleh tutup kerana suami nak tengok tv. Anak2 pulak kalau tv on memang tak boleh tido, tapi takmo tido kat tangkat atas...12 malam dah penat, so maknye pun tido sekali... bangun subuh kul 5.30 urus rumah, jerang air dan lain-lain, pukul 7.40 keluar rumah beli sarapan anak dan pergi kerja.

Rutin pusing lagi sekali lagi setiap Isnin hingga Jumaat. Sabtu Ahad, suami ada program, ikut program suami kena jaga anak2. Rumah tak terurus juga sebenarnya, macam mana nak berniaga?

Saya pulak jenis tak boleh tengok sepah-sepah, jadi berserabut otak, nak duduk pun tak senang tapi nak buat kerja/kemas rasa penat dah kerja dan usaha masak dan buat macam-macam, nanti sepah lagi...

Siapa boleh tolong resetkan balik minda ni supaya sukakan kebersihan tapi dalam masa sama tak merungut bila tengok kekotoran/kesepahan...?

Bantuan anda sangat saya hargai...

Wang RM3333.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Tuesday, October 1, 2013

Bagaimana Saya Boleh Bantu Anda?

Alhamdulillah...saya telah berjaya habis kursus Intensif Jutawan Industri 2013...

Mungkin ada yang bertanya

"Kursus apa tu?"

Kursus untuk usahawan yang berniaga untuk boomkan sales dan bagi pemula macam saya ni cari passion dan mula berniaga...

Alhamdulillah...saya dah lancarkan blog baru iaitu

Yuni Nuraini binti Roslan

dan juga FB Page

Kahwin di Usia Muda

Kepakaran saya adalah dalam membantu pasangan muda berumur antara 20-25 tahun yang ingin berkahwin membuat persediaan dalaman bagi menghadapi realiti alam perkahwinan yang mencabar demi mengelakkan anda merasa down selepas berkahwin akan datang.

Saya ada juga passion lain...nanti saya akan update lagi perkembangannya...

Berapa ramai yang ingin tahu lebih lanjut, sila komen di blog Yuni Nuraini binti Roslan.

Kalau ada cadangan penambahbaikan, boleh komen kat sini...

Kalau boleh saya juga mahu tahu setiap masalah kawan-kawan blog saya, tak semestinya masalah nak kawin jek...

Boleh, boleh?


"Orang yang Kaya, they have learning attitude,
but
Orang yang Miskin, mereka rasa mereka tau semuanya"


Wang RM3333.60 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Friday, September 20, 2013

Ku yang Dulu, Ku yang Sekarang

Ku yang dulu
Bukanlah yang sekarang

Haha...

Dah macam si cilik Tegar pulak nyanyi2...

Hatiku dulu juga sempat dibuai angan2 yang panjang...



Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia...


Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu


Hiiih...Bahaya-bahaya nih...Tapi tak jumpa jalan keluar dari angan2...simpan je lah buat pekasam...

Lepas pegi satu seminar di JB baru2 ni, dengan suasana yang positif, tetiba tersentak jap:

Matlamat yang Jelas
menghasilkan (ini ayat saya)
Map kepada mencapai Matlamat

Ooooh....baru nampak apa silapnya...
Jalan keluarnya dah diberikan
Jalan menuju apa yang diangan2kan
Walaupun Akal kata ia salah dan tak mahu ikut jalan tu,
tapi hati juga tak daya nak ambil tindakan

Natijahnya--------> Tertekan

Allah beri kita apa yang kita PERLUkan
dan
Allah beri apa yang kita NAK jika selari dengan KehendakNya.


Alhamdulillah...
Bila Matlamat berubah
Map juga berubah

dan

Yang Halal itu Allah Redha
Maka yang lain2 juga jadi mudah

Ku yang Sekarang?



 Nyanyi lagu ni pulak: 150 Juta



Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu

Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”

“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”


Eh dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya

Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

“Sayang mungkin baran tak kira masa”

“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”

“Saya kenal sayang saya”


Buat apa di cerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya

Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada


Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada


Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua




Sumber lirik : 
http://www.liriklagumuzika.com/2012/02/lirik-lagu-aku-suka-dia-ainan-tasneem.html#ixzz2fKN62JJS
http://liriklagukoleksi.blogspot.com/2013/03/lirik-lagu-150-juta-ainan-tasneem.html

maaf la edit pat potong2 tu. Not All is me...hehe...

Sekian dulu...Wassalam...


Wang RM3333.60 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger
Saya Kaya dan Berjaya!