Thursday, December 30, 2010

Survey dari Mah@Mahu

Assalam...

Saya blog walking tadi dan terbaca dalam satu shoutbox ni.... Mah@Mahu ni tinggalkan komen minta jawab survey...

Kesian gak rase sebab terbiar jek tak berjawab...

So saya rasae nak tlg jawab...In soalan2nya...

Soalan2 servay yg perlu di jawab dengan ikhlas. Sila pilih 1 jawapan untuk setiap soalan.
 
 
p/s: yang warne merah tu nota, yang warne biru tu jawapan. 
 

1) Apakah jenama telepon bimbit yg anda gunakan sekarang?
    Nokia
  
2) Apakah jenama komputer riba yang anda gunakan sekarang?
    Acer
 
3) Apakah jenama kamera digital yang anda gunakan sekarang?
    Tiada digital camera
 
4) Apakah saluran jalur lebar yg anda gunakan sekarang?
    Streamyx
   
5) Apakah jenama pakaian yg anda selalu beli sekrang?
  
Sori ye...jawapan takde dalam pilihan.....akak tak beli yang mahal2 branded2 ni....akak pakai baju bundle jek... kalau nak bergaya pun akak beli Scarlet dengan promo 70% off!
  
6) Di manakah restoran/cafe yg selalu anda singgah untuk makan?
    Mcdonald
 
Tak la selalu gi McD...kalau yang selalu, Cafe K9 kat U tempat akak keja ni...


7) Di manakan gedung membeli belah yg selalu anda kunjungi?
    Mydin
  
Sebab akak terpaksa pilih, akak pilih Mydin...Kalau akak boleh pilih semua yang berkaitan, akak akan pilih lagi tiga iaitu
    a) Tesco - sayuran murah, banyak RTC (Reduced to Clear)
    b) Jaya Jusco - Beli Telur Ayam
    c) Giant - barang keperluan dapur dan makanan arnab

Tak semuanya kita boleh dapat dengan berkunjung ke satu pasaraya je...ade tempat yang harga lebih murah berbanding tempat lain...kena jadi pengguna yang bijak.

8)  Apakah saluran radio tempatan yg selalu anda dengar?
     SinarFM
   
9) Apakah saluran TV tempatan yg selalu anda tonton?
     TV3
     
10) Apakah jenama pewangi badan yg anda gunakan sekarang?
     Sekali lagi...tiada dalam senarai pilihan...semua branded dan mahal...kan dah kate, akak tak 
     pakai yang mahal dan branded.
     Kalau rase nak pakai minyak wangi, akak pakai
     Purse Concentrated Haiku by Avon

11) Apakah jenis bahan bacaan yang anda selalu baca?
     Wanita
 
 
Maaf la kalau owner blog terasa dengan nota-nota yang akak tulis tu, but itulah yang sejujurnya... Cadangan akak, tambah lagi satu pilihan jawapan iaitu Tiada Satu Pun Di Atas. 
  
Sekian dulu...Wassalam

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Wednesday, December 29, 2010

Minum Air Gula + (2 X Hadiah) = Kegembiraan

Assalam...

Rumus matematik ape la yang saya buat... dah giler agaknye wat rumus gitu...kalau buat tajuk PSM pun mesti tak lepas...

Tajuk 1:
Kusangka Seksa rupanya SUKE!

Hari ni appointment utk buat MGTT iaitu Modified Glucose Tolerence Test... atas sebab berat badan ku naik mendadak dari bulan lepas 55.8 kg kepada bulan ini 60.7 kg...

Haha...dekat 5kg tu dalam sebulan... Bagi orang mengandung macam saye ni adalah sangat membimbangkan (skemanye)...

So doktor suh wat MGTT atau bahasa pasarnye, minum air gula...

Punye lah pi cari maklumat itu ini, tanya kawan sana sini. Minta tips, ape yang boleh, ape tak boleh mase wat ujian tu...
(Baby ni tendang2 jek time aku menaip nih...hehe...)

Akhirnya hari ni alami sendiri sensasi minum air gula...

Memula staf klinik tu amek darah kat hujung jari utk test glukos kita time puasa
(tak makan dari malam semalam kul 10p.m. ke atas)

Pastu suh pi buang air kecil dulu dan tadah sampel.

Pastu baru minum air gula 

Tengok dalam cawan, berbuih2 jek...
Try bau....Tiada bau...

Tarik nafas dalam2. pastu minum....

Teguk skali....
hmmm...sedap....manis....
Teguk sampai habis...
nyam2....ok la... 
(sebab saya memang tak suka air manis, makanan manis, jadi tak la excited sgt...)

Bilas la dengan air kosong.....Hasilnya....

SEBU!

Mula la rasa loya... tapi my fwen kate tak leh muntah.
Kalau muntah, kena minum lagi... 

Oh tidak!
Tak Nak!

So tak layan la loya tu, just stop minum air kosong dan sendawa banyak2 utk elak muntah.
(sendawa yang tak lepas tu, sendawa orang masuk angin...)

Haha...Pas dua jam datang balik utk amek darah, dan KEPUTUSANNYA.............

NORMAL

Alhamdulillah...tiada glukos dalam darah.....tiada glukos dalam air kencing.....
So Mantiqnye....TIADA GDM....


Tajuk 2: 
2 X Hadiah

Alhamdulillah... harini je dah dapat dua hadiah...

No. 1

Hadiah dari Dni kerana saya salah seorang yang menjadi pembaca bertuah...

Habis dia pulun bagi hadiah kat semua 127 orang follower dia...

Thanks Dni....

No.2

Hadiah dari Nana...kerana main teka2 ape dalam beg yang dia dapat masa gi Wangsa Walk Mall

Hadiahnya ole2 dari Sabah...

Thanks Nana...ade lagi wat lagi...dan semoga yang lain2 pun menang lah gak teka2 tu...


Sekian dulu...Wassalam

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Tuesday, December 28, 2010

Nilai Blog Anda....

Assalam...

Saya terjumpa satu post yang menarik semasa blog walking tadi...

Kat Blog Cik T-Rex

Namenye What is your blog value...

saya pun gi la kat link yang diberikan


saya taip URL blog ini

Nak tau ape valuenye?

RM 13,394.44 

Klik utk gambar besar.


Haha...kalu tul leh jual, saya jual...dapat duit...

Kira logik la kalau popular kat Malaysia, sebab saya tinggal disini...

saya nak ucapkan terima kasih kepada semua pengunjung blog ni yang sudi singgah
dan follow...

Blog ni takde la menarik sangat pun...

korang boleh tgk blog value korang dengan mengklik link kat atas nuh...

   
Sekian...Wassalam

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Saturday, December 25, 2010

Bajet Tahun Depan

Assalam...


Waaaaaaaaaa...............

Banyaknya duit nak guna tahun depan...Me blaja lagi secara part time....So tahun depan adalah tahun akhir dan tahun paling mencabar bagi me and my kocek and my hubby’s kocek ...

So kat sini me nak buat senarai perbelanjaan tahun depan...bumi mane nak korek duit ni tu blakang kira:

Sem Depan
  
Yuran Pendaftaran .........................................................................= RM 239
Yuran Subjek.....................................3 subjek X 2 kredit  X RM150 = RM900
Yuran Projek......................................................  2 kredit X RM300 = RM600
Yuran Peperiksaan/Penilaian.............(3 subjek + 1 Projek) X RM40 = RM120
Total..................................................................................................RM1859

Belum tambah lagi yuran peperiksaan khas kalau me terpaksa mohon peperiksaan khas...Sebab ape? Sebab due date me bersalin tu dalam tempoh peperiksaan... Tolong doakan me tak kena bawa hari pekse me ke pepriksaan khas  ye...huhu... bukannya sebab nak kena tambah duit ke ape, sebab me tak sanggup nak fikir sal exam pas sume org dah abis exam...nak tumpu kat anak and famly plak...

Sem Satu lagi

Yuran Pendaftaran ............................................................= RM 239
Yuran Latihan Mengajar..........................8 kredit  X RM75 = RM600
Yuran Projek..................................... ... ..4 kredit X RM300 = RM1200
Yuran Peperiksaan/Penilaian.......(1 LM + 1 Projek) X RM40 = RM80
Total.....................................................................................RM2119

Dah la kena amek cuti, CKS bergaji, cuti rehat yang tak seberapa tu bergaji... tapi cuti tanpa gaji...? Kesian my hubby kena tanggung me sepenuhnya...

Me tak mau fikir sal interbiu yang aritu tu dapat ke tak tapi terpaksa gak pikir...kalu dapat camne?

Dah la mengalami perubahan environment, tangga gaji, and me have to start all over again, dengan beban tugas yang baru dan bertambah2, jawatan me kembali ke status belum sah/dalam percubaan, kena gi kursus induksi semula pastu buat projek I dan II lagi...huhu...nak sambut orang baru ...aaaaarrrggghhhhhh....

Amaran:
Terlalu banyak perubahan boleh menyebabkan stress...
dan stress berlebihan boleh membawa maut.

Lah terbebel panjang pulak...hehe... menda tak pasti jangan difikir dulu kan...?

Jadi abaikan je la sal naik pangkat/jawatan baru tu... tak dapat pun takpe...me dah rasa gembira dengan apa yang ada sekarang...

Sekian dulu... Wassalam
  
Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Thursday, December 23, 2010

Interbiu...Cite dah nak Basi...

Assalam...

Cite ni dah lame sebenarnye... tapi baru ade masa nak taip stori mori ni...

Kamis 2 minggu lepas me dapat surat panggilan interbiu utk jwtn yang tinggi sket la dari jawatan skg. Terkejut gak sbb ingatkan tak dapat la panggilan tu...

Interbiu hari Isnin minggu lepas... Aih...suntuk sangat dah masa tu nak kumpulkan semua dokumen...tapi dengan kerjasama kawan2 kat opis ni, dapat gak kumpulkan semua...

Toche...toche kwn2 (opis)....

Tapi tak semua yang tau...hanya orang-orang yg ade sangkut paut dengan penyediaan dokumen tu je yang tau...

Pada hari interbiu, me tak datang la opis cam biasa...but pegawai me dah tau me tak dtg coz gi interbiu... bila balik ke opis, ade le plak yg tak puas ati me tak gtau dia me gi interbiu...

So me jwb la “ Pegawai tau”...so dia pun tak kate ape la... but ade sebab me tak mau kecoh2...

Lagipun interbiu jek...bukannya me dapat jawatan tu...

Anyway me tau prangai segelintir opismet me ni...kadang depan je sengih2,senyum2,puji2, kat blakang diorang mengata...kengkadang sampai kat atasan pun dicerita juga...sampaikan menutup periuk nasi orang yang diceritakan...

Sabar je la...

Cukuplah takat tu me cerita...me insafi juga salah silap me sepanjang waktu kerja ni...jadi me takmo la cite lelebih sal orang...

Pengajarannya:
Telus dan tulus dengan ape yg kita buat. Jangan jadi talam dua muka.

Sekian dulu, Wassalam

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Wednesday, December 22, 2010

Hapdeting ni....

Hai...tensyennye semalam... Malas nak cite...takut jadi isu plak...

Tapi tensyen2 pun...bila balik tengok muka anak, terus sejuk...cume sayu sikit... sebab suami outstation...ada kursus....me bersendirian dengan anak je... dan anak dalam perut ni pun terasa daddy dia takde kat rumah...

Cepat la hari khamis...hari jumaat...dah tak sabar nak jumpa abang...

Alamak....anak dah bebel sorang-sorang...kesian dia...

Nak kena gi tengok dia ni...

Tata...

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Tuesday, December 21, 2010

Anniversary Award dari AmySyaquena

Assalam...

Pagi-pagi buka blog ade comment dari Kak AmySyaquena. Yuhu... dapat award. Dan macam biasa la kena jawab soalan... Tapi kali ni lain skit sebab kena jawab soalan tentang Kak Amy, bukan tentang saya....







So mari kita tengook ape soalan2nya

1 - Panggilan manja aku ( amy syaquena ) oleh en.hubby ?


2 - Pilihan Restaurants untuk candle light dinner ?


3 - Present untuk en.hubby ?


4 - Kek kegemaran aku ?

Kek Coklat

5 - Present apa yang en.hubby bagi dekat aku?



6 - Tag 3 orang yang korang rasa rajin untuk menjawab tag nie..


Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Monday, December 20, 2010

Award dari Hafidzah Hafidz

Asalam...

Kali ni saya nak feature awar yang diberi oleh Hafidzah Hafidz ni kepada semua follower dia...





http://hafidzahhafidz.blogspot.com/



Ok... saya akan jawab soalan utk award ni...


"Siapakah orang yang anda cintai/sayang dan mengapa?"..mesti bermula dengan ayat, 'Saya memang da lama jatuh cinta/sayang dengan..................sebab........................'

Saya memang da lama jatuh cinta dengan Suami dan Anak2 saya sebab sebab merekalah permata hati saya... Bila melihat suami bermain2 dengan anak sulung saya, saya begitu terharu...
Saat-saat seperti itu tak dapat diganti walau dengan duit berjuta, ataupun kerja setambun di pejabat...

Saat-saat terbangun dini hari dan melihat anak dan suami tidur nyenyak disebelah memang membuatkan perasaan cinta dan sayang tu membara dalam jiwa... ditambah lagi dengan kehadiran orang baru yang sedang membesar dalam rahim ni...menambahkan lagi rasa cinta dan sayang yang semakin mekar dihati...
= D


Ok...sekian dulu.
Wassalam.

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Friday, December 17, 2010

Award dari Cik AmySyaquena

Assalam... 

Tgh2 blogwalking di pagi hari, ternampak la Kak Amy dapat award... saje singgah nak ucap tahniah ke sumting, bace la sume yang ditulis.... Last part dia tak tag sesiapa pun tapi Kak Amy kate nak bagi kat semua...

so dengan tak malunye saya amek le award tu...hahaha (ketawa jahat)
Oleh kerana di blog Kak Amy saya tak bleh nak right klik @ klik gambar award tu untuk amek link, jadi saya gi kat blog asal where the award  come from. iaitu di http://nadiazmain.blogspot.com


Next stop, blog Nadia plak sebab tgk lencana sekolah dia tu mcm kenal jek... tah2 ex student my hubby....haha...


 Ok la... dah amek award kena la jawab soalan...



1. Sejak bile mula berblogging?
tak ingat dah... ade la dalam tahun lepas kot
2. Mengapa berblogging?
saje nak kongsi macam2 perkara dengan orang lain
3. Selalu buat entry mengenai apa?
ape-ape je
4 . Suka blogwalking tak? sebab ?
suke...sebab cerita diorang menarik
5 . Apa pendapat mengenai pemberi award?
seorang yang baik hati dan sukakan budak2
 
6 . Bagi dekat 10 bloggers..
10? yang lain plak tak dapat? Owh tidak...saya pun nak bagi semua yang datang berkunjung ke blog ini...



Ok sekian dulu...Wassalam....
 



Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Monday, December 6, 2010

Segala sesuatu bermula dengan Niat | Episod 3

Wuwaaaaah....

Aku menguap sebaik bangun dari lena... teringat hajat yang tidak kesampaian semalam. terus ku ke bilik air dan berniat dalam hati agar aku berjaya tadah sampel dan buat test tu...


Jam baru menunjukkan pukul 5.01 pagi.... Aku melangkah masuk ke bilik air dan terus mencapai bekas yang telah ku sediakan dari kelmarin lagi.......


"Hmm...dapat sampel." bisik hatiku.


Ku letakkan saja di tepi dan membersihkan diri ku dahulu sebelum ku capai test kit yang kuletakkan di atas para dalam bilik air.Setelah keluar dari bilik air, dengan perlahan ku ambil beberapa titik sampel yang telah ku tadah tadi menggunakan penyedut yang disediakan.


Setitis.....


Dua titis....


"Tak de pape pun..." bisikku perlahan.


Kemudian mata ku terfokus pada bahagian dalam test kit tersebut. Ku lihat seolah-olah air sedang merebak naik ke atas kertas yang ada dalam test kit itu.


"Oh...mcm kertas litmus, kena tunggu serap dulu..." kataku dalam hati.


Ku titiskan lagi beberapa titis sampel.


"Hmmm?!"


Ku lihat ada satu jalur saja.... tapi... tunggu... ada lagi satu jalur mula kelihatan. Walaupun samar-samar tapi ada.


"Alhamdulillah.....ada..."


~~~~~~~~~~~~~~~

6.00 pagi

"Kok kok kok KOK!!!!"

Jam loceng KFC yang diletakkan di sudut ruang tamu berbunyi mengejutkan suamiku dari tidur. Air yang ku jerang tadi telah cukup panas untuk dibuat air mandi untuknya...

Kelihatan suamiku muncul di dapur dan terus bertanyakan soalan cepu emas yang tak terjawab semalam.

"Dah buat test?"

"Dah" jawabku ringkas

"Keputusannya?"

Aku tersenyum lebar dan menghulurkan test kit tersebut kepada suamiku.

"Alhamdulillah....." terus aku dirangkul dan dihadiahkan satu ciuman dipipi sebelum dia berlalu meninggalkanku untuk masuk ke bilik air.

Terpinga-pinga sekejap diperlakukan begitu namun ku tetap gembira menjalankan rutin harianku menyiapkan kopi buat suami ku.


Di pejabat.....

Tak tertahan rasanya gembira dihati ini. Rasanya nak senyum sepanjang hari tapi nanti aku dikata gila pula...

Tak mungkin juga aku menghebahkannya pada semua. Hanya orang tertentu saja yang tahu.

Kak Mar menjenguk meja kerjaku dan bertanya tentang test yang sepatutnya aku buat.

"Dah buat test?"

"Dah" jawabku ringkas walaupun hatiku berbunga riang sebenarnya bila ditanya soalan begitu...

"Macam mana?" tanya Kak Mar tidak sabar.

"Alhamdulillah...dua line" jawabku sambil terseyum lebar menampakkan gigi....

~~~~~~~~~~~~~~~

Sweet September

"Ya Allah...apa ni?!"

Ku terlihat tompok-tompok perang.

"Takkan nak jadi lagi...huhu...."

Degup jantungku kian kencang. Risau. Namun sedaya upaya ku tahan dan cuba bersabar. Ku telefon ibu angkatku untuk meminta nasihat dan sokongan.

Walaupun cuma tompok perang tapi aku harus berjaga-jaga. Aku tak mahu pisang berbuah dua kali. Keguguran lalu cukup buat aku serik dan lebih menjaga diri. Ibu angkatku menasihatkan agar aku perlahankan kelajuanku berjalan kaki, berdoalah sebanyak-banyaknya agar diri dan anak dalam kandungan diselamatkan di dunia dan di akhirat.

Aku menelefon suamiku dan dia terus bergegas ke tempat kerjaku. Aku memohon untuk keluar dua jam dan terus ke klinik panel memandangkan waktu kerja ku sudah hampir tamat.

Bersambung.....

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

Thursday, December 2, 2010

Catapult Challenge | Ada berani?

Assalamu'alaikum...

HAha...saje je update perkara terbaru yang menjadi kegilaan saya sekarang ini...

iaitu...main game...tapi bukan sebarang game

GAME Intel Catapult Challenge

ini antara screen shot game yang sedang saya main:




kita kena dapatkan jarak yang paling jauh... tapi ade limit gak jaraknya... korang kena main game ni kalau nak tau...

setiap minggu ade draw... buat masa ni highest score adalah 376 meters...

kalau nak try, klik


register dlu baru leh play... SAHUTLAH CABARAN!!! Yeah....!

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati