Saturday, December 25, 2010

Bajet Tahun Depan

Assalam...


Waaaaaaaaaa...............

Banyaknya duit nak guna tahun depan...Me blaja lagi secara part time....So tahun depan adalah tahun akhir dan tahun paling mencabar bagi me and my kocek and my hubby’s kocek ...

So kat sini me nak buat senarai perbelanjaan tahun depan...bumi mane nak korek duit ni tu blakang kira:

Sem Depan
  
Yuran Pendaftaran .........................................................................= RM 239
Yuran Subjek.....................................3 subjek X 2 kredit  X RM150 = RM900
Yuran Projek......................................................  2 kredit X RM300 = RM600
Yuran Peperiksaan/Penilaian.............(3 subjek + 1 Projek) X RM40 = RM120
Total..................................................................................................RM1859

Belum tambah lagi yuran peperiksaan khas kalau me terpaksa mohon peperiksaan khas...Sebab ape? Sebab due date me bersalin tu dalam tempoh peperiksaan... Tolong doakan me tak kena bawa hari pekse me ke pepriksaan khas  ye...huhu... bukannya sebab nak kena tambah duit ke ape, sebab me tak sanggup nak fikir sal exam pas sume org dah abis exam...nak tumpu kat anak and famly plak...

Sem Satu lagi

Yuran Pendaftaran ............................................................= RM 239
Yuran Latihan Mengajar..........................8 kredit  X RM75 = RM600
Yuran Projek..................................... ... ..4 kredit X RM300 = RM1200
Yuran Peperiksaan/Penilaian.......(1 LM + 1 Projek) X RM40 = RM80
Total.....................................................................................RM2119

Dah la kena amek cuti, CKS bergaji, cuti rehat yang tak seberapa tu bergaji... tapi cuti tanpa gaji...? Kesian my hubby kena tanggung me sepenuhnya...

Me tak mau fikir sal interbiu yang aritu tu dapat ke tak tapi terpaksa gak pikir...kalu dapat camne?

Dah la mengalami perubahan environment, tangga gaji, and me have to start all over again, dengan beban tugas yang baru dan bertambah2, jawatan me kembali ke status belum sah/dalam percubaan, kena gi kursus induksi semula pastu buat projek I dan II lagi...huhu...nak sambut orang baru ...aaaaarrrggghhhhhh....

Amaran:
Terlalu banyak perubahan boleh menyebabkan stress...
dan stress berlebihan boleh membawa maut.

Lah terbebel panjang pulak...hehe... menda tak pasti jangan difikir dulu kan...?

Jadi abaikan je la sal naik pangkat/jawatan baru tu... tak dapat pun takpe...me dah rasa gembira dengan apa yang ada sekarang...

Sekian dulu... Wassalam
  
Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

2 comments:

  1. ummm,
    betol jugak kan...hany tak buat bajet lagik adoiii

    tapi izzah, InsyaALLAH...ada rezeki izzah nanti tu yer...ameen

    ReplyDelete
  2. salam...
    banner tu ada typing error...
    saya sudah betulkan...
    tarikh tutup sebenar pada 1.1.11..hehe

    ReplyDelete

Orang Suka Beri Pendapat