Wednesday, December 29, 2010

Minum Air Gula + (2 X Hadiah) = Kegembiraan

Assalam...

Rumus matematik ape la yang saya buat... dah giler agaknye wat rumus gitu...kalau buat tajuk PSM pun mesti tak lepas...

Tajuk 1:
Kusangka Seksa rupanya SUKE!

Hari ni appointment utk buat MGTT iaitu Modified Glucose Tolerence Test... atas sebab berat badan ku naik mendadak dari bulan lepas 55.8 kg kepada bulan ini 60.7 kg...

Haha...dekat 5kg tu dalam sebulan... Bagi orang mengandung macam saye ni adalah sangat membimbangkan (skemanye)...

So doktor suh wat MGTT atau bahasa pasarnye, minum air gula...

Punye lah pi cari maklumat itu ini, tanya kawan sana sini. Minta tips, ape yang boleh, ape tak boleh mase wat ujian tu...
(Baby ni tendang2 jek time aku menaip nih...hehe...)

Akhirnya hari ni alami sendiri sensasi minum air gula...

Memula staf klinik tu amek darah kat hujung jari utk test glukos kita time puasa
(tak makan dari malam semalam kul 10p.m. ke atas)

Pastu suh pi buang air kecil dulu dan tadah sampel.

Pastu baru minum air gula 

Tengok dalam cawan, berbuih2 jek...
Try bau....Tiada bau...

Tarik nafas dalam2. pastu minum....

Teguk skali....
hmmm...sedap....manis....
Teguk sampai habis...
nyam2....ok la... 
(sebab saya memang tak suka air manis, makanan manis, jadi tak la excited sgt...)

Bilas la dengan air kosong.....Hasilnya....

SEBU!

Mula la rasa loya... tapi my fwen kate tak leh muntah.
Kalau muntah, kena minum lagi... 

Oh tidak!
Tak Nak!

So tak layan la loya tu, just stop minum air kosong dan sendawa banyak2 utk elak muntah.
(sendawa yang tak lepas tu, sendawa orang masuk angin...)

Haha...Pas dua jam datang balik utk amek darah, dan KEPUTUSANNYA.............

NORMAL

Alhamdulillah...tiada glukos dalam darah.....tiada glukos dalam air kencing.....
So Mantiqnye....TIADA GDM....


Tajuk 2: 
2 X Hadiah

Alhamdulillah... harini je dah dapat dua hadiah...

No. 1

Hadiah dari Dni kerana saya salah seorang yang menjadi pembaca bertuah...

Habis dia pulun bagi hadiah kat semua 127 orang follower dia...

Thanks Dni....

No.2

Hadiah dari Nana...kerana main teka2 ape dalam beg yang dia dapat masa gi Wangsa Walk Mall

Hadiahnya ole2 dari Sabah...

Thanks Nana...ade lagi wat lagi...dan semoga yang lain2 pun menang lah gak teka2 tu...


Sekian dulu...Wassalam

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

2 comments:

  1. hye dtg nk komen kt sini
    camne ek bole tau jawapan dia?hahah rajin tul wat research

    ReplyDelete
  2. me tgk dalam air...

    haha...kalau bagitau, hadiah tetap dapat kan? kan? kan?

    ReplyDelete

Orang Suka Beri Pendapat