Wednesday, November 11, 2009

Anakku....

Assalamu'alaikum pembaca sekelaian...

Kali ini entri saya berkisar mengenai pengalaman saya mengandungkan anak sulung... Walaupun cuma 2 bulan setengah, tapi kenangan itu meniggalkan kesan yang mendalam di hati saya...

Setelah 6 bulan berkahwin, saya disahkan mengandung... Alhamdulillah... Anugerah yang Allah beri tidak ternilai... yang datang bersama sebuah kereta yang masih lagi suami dan saya gunakan hingga hari ini... memang kereta tu rezeki anak yang tak sempat ditiupkan roh itu...

Pada beberapa hari pertama saya dapati haid lewat, saya begitu excited untuk mengetahui sama ada saya mengandung atau tidak. walaupun saya cuba bersabar untuk sebulan, tapi sukar sekali hinggakan saya mendesak suami menemani saya ke klinik untuk check selepas 10 hari lewat datang haid. Saya begitu gembira bila disahkan mengandung. Peristiwa ini terjadi pada bulan Ramadhan tahun lepas.

Selepas itu, saya jadi mudah penat dan tak boleh nak aktif seperti dulu. tapi hobby mase tu dah bertukar... Saya jadi suka mengemas rumah. Jadinya, rumah tu saya kemas habis-habisan tanpa memikirkan benih yang sedang bercambah dalam rahim..

Ternyata kegembiraan tersebut tidak lama. Baru beberapa hari dapat tahu, saya mendapati ada staining/spotting pada pakaian dalam. Saya segera berjumpa doktor dan disahkan mengalami Threaten Abortion (saya lebih suka menggunakan perkataan Miscarriage) iaitu diancam keguguran. jadi selama satu malam ditahan di wad hospital.

Itulah kali pertama kami terpaksa berpisah sementara memandangkan doktor masih mahu mengambil beberapa sampel dan memantau keadaan saya. Walaupun hanya satu malam, saya menangis tak berhenti kerana rindukan suami. Tak biasa tidur tanpa suami disisi. Keesokan harinya, suami saya datang dengan ibu saya.dan saya dibenarkan keluar.

Staining tu masih ada lagi bila tiba hari raya. Walaupun tidak digalakkan saya berjalan jauh, tetapi kerana rancangan yang telah dirancang sejak dulu, saya pulang ke kampung suami di Kelantan. Kenduri Kesyukuran kerana menerima menantu berjaya diharungi. Cumanya saya hanya boleh makan telur dan sambal. Apa-apa selain tu, saya akan muntahkan semula.

Setelah pulang ke rumah di JB, selera makan saya jadi merepek... saya sering terasa nak makan fast food. KFC, McD, Pizza, Mana lagi yang saya tak mahu, semuanya saya mahu.

Malam tu saya terasa sakit sangat perut, rasa macam senggugut. saya tahankan saja dan tidur awal. Jam 1 pagi, suami saya mengejutkan saya untuk mengajak saya makan roti canai yang saya nak. Itulah makanan yang terakhir yang saya dapat makan sebelum saya keguguran.

Darah berketul-ketul besar keluar, paginya pula keluar ketulan daging (kantung saja) dan saya dibawa ke hospital, dan ditahan diwad selama 1 malam. Saya simpan hampir semua yang keluar untuk didiagnos oleh doktor. Memandangkan ada lagi sisa daging yang terlekat di dinding rahim, saya perlu menjalani D&C pada 20 Oktober 2008. Daging yang keluar, saya cuci dan bungkus denngan kain putih dan ditanam.

Kini setelah lebih setahun, saya masih terkenangkan salah silap saya semasa saya mengandung dahulu agar tidak mengulangi kesalahan yang sama dan berharap pada Allah mengurniakan zuriat buat suami.

Amin...

Zuriatku yang diam di .........

Thursday, August 13, 2009

Keboringan yang....

Dairi hari ini...

Assalamu'alaikum semua...

Hari ini terasa bagai lambat sangat berlalu... Hari paling panjang dalam hidup ni... tak sabar rasanya nak balik.

Tapi yang penting, betapa tersedarnya hati ini kesepian dan terasa segalanya tiada makna... bermula subuh, pegi kerja, buat kerja, balik kerja, rehat, tgk tv, tidur semula... hari-hari macam tu... nak masak pun macam tak ada semangat. makan pun tak tentu. kalau selera, makan. tapi selalunya sebu terasa di perut ni.

Kadang-kala terfikir... untuk apa buat semua ini. atau untuk siapa? bila banyak kerja kita merungut. rasa penat dan macam2 lagi.... bila tak ada kerja (atau malas nak buat kerja) kita merungut juga... rasa tak ada apa nak buat (padahal, banyak lagi kerja bermanfaat yang boleh dibuat.)

Entahlah... luah pada mana2 manusia pun takkan ada yang boleh pulihkan keadaan hidup ni (macam buat magic, just kate "pling", semuanya ok). Yang boleh dilakukan hanya beri nasihat. itupun terpulang kepada yang diberi nasihat sama ada nak terima dan ikut atau masuk telinga kiri, keluar telinga kanan.

keluhan ni bukan maksudkan sesiapa... kadang-kadang diri sendiri rasa menyampah dengan keluhan ni tapi... lebih teruk sebenarnya kalau mengeluh kat orang lain. bagaimana pula pandangan mereka terhadap kita...

Bila fkirkan macam ni... tiba-tiba rasa bersemangat semula... tak boleh mengalah dan mengeluh hanya kerana sedikit kepenatan... bukan ke kita ni hidup dengan susah payah, Allah yang meringankan dan memudahkan kita hidup di dunia ini...

HMM... bersemangat semula...

Alhamdulillah...

Ok lah... cukuplah dulu... nak buka mymetro jap... dengar berita Ustaz Asri meninggal dunia.
Innalillahi wa innailaihi roji'un. Semoga Allah tempatkan dia di kalangan orang-orang yang beriman...

Wassalam..

Tuesday, May 19, 2009

Nak buat Crochet, jadi Knitting

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera...

Beberapa hari yang lalu saya memulakan perjalanan jelajah ilmu melalui buku mengait yang saya pinjam daripada perpustakaan. Tajuk buku tu Knitting Basics. Asalnya saya nak cari buku kait satu jarum, tapi buku tu tak ada. Jadi saya pinjam buku ni. Pada pendapat saya, buku ini memang sangat sesuai bagi mereka yang ingin mula belajar mengait. Ada pengenalan tentang jenis benang dan jarum yang sesuai digunakan. Gambar2 nya mudah difahami memudahkan proses belajar.


Crochet ni saya dapat buat sampai sini je. blajar dgn tgk video. Minat dah lebih menjurus kepada knitting. Tapi jarum crochet tetap boleh guna untuk betulkan kesalahan masa knitting.





Inilah buku yang saya pinjam, benang dan jarum crochet pertama saya.

Ada 2 basic stitch untuk knitting, iaitu knit stitch dan purl stitch. Ada juga antara basic stitch ni yang saya tak faham dan tersalah buat sampai kene buka semula berkali-kali. Solution nya, saya cari video dan tgk macam mana ia sebenarnya dibuat. Alhamdulillah saya faham dan dah boleh buat sampai tajuk Purl Stitch.

Ini namanya Cast-on. Mula-mula tu susah juga nak buat. Ade video yang ajar cara mudah nak buat cast-on ni dan ianya berkesan. Ini lah hasil yang pertama belajar dari tgk buku tu.


Yang ini pula dah mula buat Knit Stitch. Knit stitch ni saya belajar dari video sebab tersalah faham buku knitting tu.

Sekarang ni dalam usaha buat purl stitch dan Insyallah saya akan muatkan gambar dalam post yang akan datang.

Wassalam

Tuesday, May 12, 2009

Crochet and Knitting

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera kepada pembaca2 blog ni...

Saya sekarang baru je surut sikit dari kobaran dalam jiwa yang meruntun nak belajar tentang SENI MENGAIT.

Tak sabar rasanya tapi kena la sabar... tgh tunggu masa nak pinjam buku dari library dan mula belajar mengait. Cuma kekangan kenderaan je nak pergi ke library tu.huhu.. nak buat macam mana..kat library tu ade macam2 buku yang dalam pemerhatian. Harap tak dipinjam oleh orang lain.

Kalau ikutkan, mengait ni ade 2 jenis. Yang pertama, kait jarum 1 iaitu mengait menggunakan 1 jarum yang boleh menghasilkan garment dalam bentuk 2D (leper je) seperti scarf, alas TV, alas peti ais, alas meja dan bermacam2 jenis alas lagi.. kait jarum 1 juga dipanggil Crochetting...Yang Kedua, kait jarum 2, juga dipanggil knitting iaitu mengait menggunakan 2 jarum yang boleh menghasilkan pakaian seperti baju panas, baju kanak2, topi, kasut baby dan lain-lain lagi.

Walaupun saya belum cuba, tapi saya fikir, sesiapa yang ingin mencuba, patut memulakannya dengan menggunakan 1 jarum dulu yang boleh membina semangat dan mendalamkan minat sebelum kait guna 2 jarum.

Walau macammana pun, semangat perlu terus dibajai supaya ia tak padam begitu saja tanpa sebarang tindakan. Hanya saja jangan ikutkan nafsu, belum belajar lagi dah beli banyak bahan untuk mengait. Takut nanti jadi hangat2 tahi ayam.