Wednesday, November 11, 2009

Anakku....

Assalamu'alaikum pembaca sekelaian...

Kali ini entri saya berkisar mengenai pengalaman saya mengandungkan anak sulung... Walaupun cuma 2 bulan setengah, tapi kenangan itu meniggalkan kesan yang mendalam di hati saya...

Setelah 6 bulan berkahwin, saya disahkan mengandung... Alhamdulillah... Anugerah yang Allah beri tidak ternilai... yang datang bersama sebuah kereta yang masih lagi suami dan saya gunakan hingga hari ini... memang kereta tu rezeki anak yang tak sempat ditiupkan roh itu...

Pada beberapa hari pertama saya dapati haid lewat, saya begitu excited untuk mengetahui sama ada saya mengandung atau tidak. walaupun saya cuba bersabar untuk sebulan, tapi sukar sekali hinggakan saya mendesak suami menemani saya ke klinik untuk check selepas 10 hari lewat datang haid. Saya begitu gembira bila disahkan mengandung. Peristiwa ini terjadi pada bulan Ramadhan tahun lepas.

Selepas itu, saya jadi mudah penat dan tak boleh nak aktif seperti dulu. tapi hobby mase tu dah bertukar... Saya jadi suka mengemas rumah. Jadinya, rumah tu saya kemas habis-habisan tanpa memikirkan benih yang sedang bercambah dalam rahim..

Ternyata kegembiraan tersebut tidak lama. Baru beberapa hari dapat tahu, saya mendapati ada staining/spotting pada pakaian dalam. Saya segera berjumpa doktor dan disahkan mengalami Threaten Abortion (saya lebih suka menggunakan perkataan Miscarriage) iaitu diancam keguguran. jadi selama satu malam ditahan di wad hospital.

Itulah kali pertama kami terpaksa berpisah sementara memandangkan doktor masih mahu mengambil beberapa sampel dan memantau keadaan saya. Walaupun hanya satu malam, saya menangis tak berhenti kerana rindukan suami. Tak biasa tidur tanpa suami disisi. Keesokan harinya, suami saya datang dengan ibu saya.dan saya dibenarkan keluar.

Staining tu masih ada lagi bila tiba hari raya. Walaupun tidak digalakkan saya berjalan jauh, tetapi kerana rancangan yang telah dirancang sejak dulu, saya pulang ke kampung suami di Kelantan. Kenduri Kesyukuran kerana menerima menantu berjaya diharungi. Cumanya saya hanya boleh makan telur dan sambal. Apa-apa selain tu, saya akan muntahkan semula.

Setelah pulang ke rumah di JB, selera makan saya jadi merepek... saya sering terasa nak makan fast food. KFC, McD, Pizza, Mana lagi yang saya tak mahu, semuanya saya mahu.

Malam tu saya terasa sakit sangat perut, rasa macam senggugut. saya tahankan saja dan tidur awal. Jam 1 pagi, suami saya mengejutkan saya untuk mengajak saya makan roti canai yang saya nak. Itulah makanan yang terakhir yang saya dapat makan sebelum saya keguguran.

Darah berketul-ketul besar keluar, paginya pula keluar ketulan daging (kantung saja) dan saya dibawa ke hospital, dan ditahan diwad selama 1 malam. Saya simpan hampir semua yang keluar untuk didiagnos oleh doktor. Memandangkan ada lagi sisa daging yang terlekat di dinding rahim, saya perlu menjalani D&C pada 20 Oktober 2008. Daging yang keluar, saya cuci dan bungkus denngan kain putih dan ditanam.

Kini setelah lebih setahun, saya masih terkenangkan salah silap saya semasa saya mengandung dahulu agar tidak mengulangi kesalahan yang sama dan berharap pada Allah mengurniakan zuriat buat suami.

Amin...

Zuriatku yang diam di .........

No comments:

Post a Comment

Orang Suka Beri Pendapat