Tuesday, October 29, 2013

Hari yang Negatif - Mohon Bantuan

Sungguh lama rasanya tak bersiaran di dunia blog... Kadang-kadang rasa macam sensorang je disini...Takpe la...buang semua yang negatif dan jadikan diri magnet kepada semua yang positif...(Buat ayat memang senang kan?)

Untuk pengetahuan semua, saya telah beralih bidang dari menjadi penasihat mereka yang nak kahwin di usia muda kepada bidang jahitan. Buat masa ni jahit tudung labuh bulat dan menginovasikan supaya senang dipakai dan menutup aurat dengan sempurna (sempurna bermaksud tak melekap dan menampakkan apa yang sepatutnya disembunyikan...)

Idea untuk menjahit tudung inovasi kedua masih kemas tersimpan dalam kotak fikiran. Belum direalisasikan menjadi sebuah produk yang boleh dijual. Sebenarnya semangat untuk mengambil tindakan terhadap rancangan yang dibuat semakin merundum...

Saya sedang menunggu, tapi tak tahu apa yang ditunggu...Nak buat sharing, apa yang nak dishare...?

Actually bila saya mula bertanya soalan macam ni, saya memang blur tak tau nak buat apa...
Tempahan tak ada lagi buat masa ini. Jadi menjahit kembali sebagai satu hobi saja. Ada kain yang  saya dah potong, tunggu masa nak siap jadi baju. Tunggu lagi,....disebabkan jahit tepi perlu hantar ke kedai. Bila dah tergendala, memang tergendala la memanjang...

Haih...rasa sungguh down hari ni...Mana tah perginya semangat saya beberapa hari lalu...

Masa yang berlalu sia-sia...tak ada satupun kerja saya yang siap...baik di tempat kerja, mahupun di rumah...hatta dalam perniagaan sekalipun tak ada satupun yang selesai...rasa nak berhibernasi je...berapa lama, saya tak pasti...

Ayat dah macam tulis novel la pulak...

Ada doubt yang bersarang dihati...macam mana nak hapuskan?

My Doubt:

1. Nak beli mesin jahit tepi tapi......macam mana kalau penggunaan tak optimum. Nanti berhabuk je dirumah. Kan membazir......

2. Saya rasa tak ada masa untuk saya menjahit: pagi pergi kerja, malam layan anak, diorang tido pukul 12 malam sebab tv dan lampu on tak boleh tutup kerana suami nak tengok tv. Anak2 pulak kalau tv on memang tak boleh tido, tapi takmo tido kat tangkat atas...12 malam dah penat, so maknye pun tido sekali... bangun subuh kul 5.30 urus rumah, jerang air dan lain-lain, pukul 7.40 keluar rumah beli sarapan anak dan pergi kerja.

Rutin pusing lagi sekali lagi setiap Isnin hingga Jumaat. Sabtu Ahad, suami ada program, ikut program suami kena jaga anak2. Rumah tak terurus juga sebenarnya, macam mana nak berniaga?

Saya pulak jenis tak boleh tengok sepah-sepah, jadi berserabut otak, nak duduk pun tak senang tapi nak buat kerja/kemas rasa penat dah kerja dan usaha masak dan buat macam-macam, nanti sepah lagi...

Siapa boleh tolong resetkan balik minda ni supaya sukakan kebersihan tapi dalam masa sama tak merungut bila tengok kekotoran/kesepahan...?

Bantuan anda sangat saya hargai...

Wang RM3333.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

4 comments:

  1. Hihiii samelh mcm kite..anggp jelh terapi kesepahan tu..sbb mmg tk terkejar..pahtu jdikn hobi kemas mainn ank..sye dpt simnggu sekali pun da lege kemas bilik diorg..tu belum cmpo bilik jait yg diorg pun suke sgt 'mengemas' hehee tkpe kite sume same hadap teknn rumh dn tmpt krje ;)

    Bab tido mlm..pth mmg kami tk bg tido..bg pent sgt maen..iA pah mgrib ank2 da collaps.. Mase tulh nk meroti dn berkemas..ummu kene jadual smule waktu tido dan disiplin tido kt tmpat tido..klu tak mmg kite ibu bkrje mmg pent sgt..buat bnd yg kite suke pun takdan..buat hilg2 stress kn mcm mnjait, baking roti kek

    Bab suami mmg kite susah nk disiplinkan die tak tgk tv..jadi biarkan die..diepun penat keje..blik nk rehat, kite pulak bebel tk benti hahaha

    Jadi solusinye, kite attack anak2 utk disiplinkan waktu tido makan dan sebagainye..dpt rentak disiplin anak ni iA kite ade mase utk meraikan diri kite sendiri

    KI cerie selalu...rumah bersepa tu terapi hehe...sye pun sedang belaja mengurus emosi dgn baek KI..bend2 ni mmg buat temperature kite naek mendadak..apakan daya rezeki kite begitu..hdap dan ceriakan saje hati..allah kate tulah terbaek buat kite buat mase ni iA ;)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas sokongan yang diberikan...huhu...I'm not alone in this world rupenye... Terima kasih sesangat...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.

    Hi, Saya Ann . Thanks for following my blog.
    Well, Im looking for a designer untuk tudung labuh, dan bersedia untuk bekerjasama sebab saya rasa industri tudung labuh kat Malaysia ni makin pupus.
    Walaupun saya freehair, saya rasa tudung labuh patut dijadikan trend berbanding dengan tudung pendek.

    Contact me if interested.

    Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam...

      Alhamdulillah...semoga Allah beri Ann kekuatan untuk berhijrah kerana semua ada dalam hati dan kecintaan kita kepada Allah dan Rasul utusanNya.

      Terima kasih atas pelawaan untuk bekerjasama. Jika Ann dah datang offer, mana mungkin saya menolak. Kalau ada medium yang lebih mudah untuk kita chat seperti di FB, kita boleh discuss lebih panjang...

      Delete

Orang Suka Beri Pendapat