Monday, September 2, 2013

Pengenalan: PunchTab

Baru-baru ni je dapat tahu pasal PunchTab a.k.a PT ni...

Kalau pergi ke sesetengah blog seperti www.sararose.com, boleh nampak ribbon warna hitam di bawah blog tu dan ada notification menyatakan kita dapat 100point kerana melawat.

So selidik dari google, payah betul nak cari panduan atau orang jawa kata "Tutorial" untuk tau ape tu PT dan bagaimana nak pasang kat blog.

Saya mahu membantu kawan2, maka terhasil la post ni.

Ini 'soalan lazim' yang keluar di benak mase nak install kat blog ni...

Sebelum tu, Pengenalan sikit:

Apa itu PunchTab?

PunchTab ialah satu aplikasi yang di install pada blog untuk beri ganjaran kepada pengunjung blog tersebut. Ini bagi menggalakkan pengunjung kerap datang ke blog sekaligus meningkatkan trafic ke blog korang.


(ribbon)

Apa bentuk ganjaran yang diberikan?

Ganjaran di beri dalam bentuk points yang boleh ditukar kepada beberapa pilihan hadiah di bawah:


(Catalog)


Bagaimana saya boleh mendapat points?

Points boleh didapati melalui cara-cara berikut:
1. Melawat
2.Like
3. g +1
4. Tweet
5. Komen

100 points bagi setiap satu perkara yang dibuat, setiap hari!

Jadi kena rajin2 lawat blog yang ada PT ni.

Sebenarnya PT ni bukan benda baru. Ianya dah ada sejak 2011 lagi, kita kat Malaysia ni je belum aktif gunakan...Ntah2 saya je yang baru tau! Haha...!

Cons:  Ganjaran ni tak boleh combine dengan lawatan ke blog lain walaupun login dengan akaun yang sama.

Maksudnya,

Contoh la eh...
kalau korang login dengan FB, lawat blog saya. Kata lah korang ada 400points masa lawat blog saya (visit, like,g+, tweet). Pastu korang lawat blog lain yang ada PT jugak, points korang tak dibawa bersama tau. Points korang akan ada 100points (biasanya sebab visiting terus system bagi 100points)
Ganjaran tu seolah2 'diberi' oleh tuan blog, bukan PT yang beri.

Setakat ini dulu Pengenalan untuk PunchTab.
Next post Insyallah, Tutorial pasang PunchTab pada blog.

Kalau ada apa2 soalan lagi boleh komen kat post ni.
Kalau tak ada, saya anggap semua faham la tu ye...
(gaya ala2 cekgu tak jadi)

Sekian. Wassalam


Wang RM3167.95 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik
Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

4 comments:

  1. Assalamualaikum, tq sudi jenguk blog humble saya, ni 1st time juga dengar PT, boleh try juga tapi kena godek2 dulu bagi paham =)

    ReplyDelete
  2. Wa'alaikumussalam...

    Terima kasih juga sudi jenguk blog kite yang tak de name ni...
    terharu sebab ade juge yang beri perhatian ape yang kite tulis..huhu...

    ReplyDelete
  3. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Insyallah jap gi saya singgah blog puan...terima kasih sudi lalu kat sini...

    ReplyDelete

Orang Suka Beri Pendapat