Friday, March 5, 2010

Lalai

Setiap hari telinga ni tak lekang dari bunyi-bunyian yang melalaikan hati, memeningkan kepala dan menyakitkan ruh, jiwa untuk sentiasa kekal dalam ibadah kepada Rabb.

Kalau sebelum ini, lagu-lagu dari negara seberang setiap hari dimainkan di WMP masing-masing, kini lagu-lagu berbentuk dance beat pula menjadi kegilaan, bukan anak-anak remaja  tetapi ibu dan bapa yang semakin hari semakin meningkat usianya dan semakin bertambah bilangan anaknya. Tempat ni dah jadi macam disko dengan beat2 yang boleh membuat orang rasa nak menari, sekaligus melalaikan hati. Tempat yang sepatutnya dihiasi dengan keindahan akhlak, telah dicemari dengan sikap mereka-mereka yang mementingkan diri sendiri.

Serasa macam nak tampal kertas bertulis “DISKO” kat pintu masuk. Kalaupun individu tersebut boring, tak boleh  nak buat kerja dalam keadaan yang senyap macam kat kubur, volume speaker tu janganlah tinggi sangat sehingga mengganggu orang lain. Lagi elok kalau guna earphone. Lagi best, personal, tak ada sesiapa yang akan tegur dengan volume kuat dan tak ganggu orang lain.

Saya assume tak ada satu pun orang yang kenal dengan saya ambil peduli dengan apa yang saya tulis disini. Ini kerana mereka tak tahu pun saya blog. Biarlah mereka tak tahu, daripada mereka tahu, dan bermusuh dengan saya kerana luahan saya di sini. Bukan untuk mengaibkan atau memarahi sesiapa, sekadar luahan di angin lalu... 

No comments:

Post a Comment

Orang Suka Beri Pendapat