Monday, September 3, 2012

Up Post Lama: Nakhoda, ke manakah arah kita?

Assalamu'alaikum...

Bila edit2 post yang lepas, serasa nak upkan semula post ni bersempena Aidilfitri tahun ini yang tak banyak berubah juga situasinya berbanding tahun lepas. Harap dapat memanfaatkan pesanan yang diberikan.


~______T___T_______~

Posted on 18/9/2011
7:15 AM

Dah lama rasanya tak bersiaran...walaupun dah mudah dapat internet sekarang, tapi tetap tak berkesempatan...

Dalam musim2 raye ni, memang banyak open house dan kalau kat johor, sampai sebulan raye, tiap hujung minggu bertandang ke rumah saudara mara dan rakan2 tak kira lah diorang buat open house atau tidak...

Tapi dalam keterujaan bertandang sana sini, ada juga perkara yang lebih penting yang perlu dititikberatkan selain menghubungkan silaturahim....iaitu

SOLAT FARDHU


Antara menghubungkan silaturahim dan solat, solat lebih utama dan wajib dilaksanakan...dan kejayaan mengutamakan mana yang utama bergantung kepada nakhoda rumahtangga...jika nakhoda lebih mengutamakan menjaga hati rakan atas dasar menghubungkan silaturahim daripada berhenti sebentar di masjid untuk solat, kemudian melengah2kan sehingga masuk waktu solat seterusnya, maka seluruh ahli keluarga terpaksa menjadi pengikut biarpun dihati berasa sedih dan tak rela melengahkan sehingga meninggalkan solat yang wajib itu..

Jadi, kepada nakhoda rumahtangga, tolonglah beringat, kalau pergi ke mana2, tak kiralah bertandang ke rumah rakan atau saudara mara atau pergi shopping atu beriadah, tiba wakt solat, solat lah...jangan dilengah2kan...nanti terlepas...masa yang hilang takkan boleh diganti...

Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

No comments:

Post a Comment

Orang Suka Beri Pendapat