Monday, May 17, 2010

Tudung dengan Sanggul Tinggi

entry ini adalah copy n paste bulat2 dari blog INI
tukar gambar je. 
..thanks kepada Rozy..



Memang cantik tengok org pakai tudung dengan sanggul tinggi.. not that me teringin nak pakai camtu... tp bila baca balik this e-mail..hmmmm....but still it worth sharing..

this was sent to me via e-mail.
source : unknown.

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.
I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:
Quote:: “ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:
Quote:: “dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-
I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.
Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.


Impianku Menjadi Isteri Solehah
Membina Baiti Jannati

2 comments:

  1. Hai ..

    Berkenaan sanggul ala Arab tuh..sebenarnya fesyen2 mat saleh/arab byk juga buat sanggul tinggi & tocang tinggi punya lemah gemalai. kalo sekadar nak bg effect mcm sanggul bg yg bertudung, rambut pendek pun boleh je buat sanggul tinggi. Ada caranya. Tapi macam susah nak explain sini. Kena ada gambar kot. Hehe..

    ReplyDelete
  2. Saya hanya copy bulat2 dari entry blog Cik Rozy...

    Dulu saya memang suka tengok org wat gitu. tapi tak brape berkenan la bila pin kat lakang leher. dah menanmpakkan bentuk leher dan kepala.saya tak minat nak wat fesyen gitu.

    Tapi bila baca entry ni. Dah terus jadi tak suka tengok.Buat...? Lagilah tak nak.

    ReplyDelete

Orang Suka Beri Pendapat