Friday, May 7, 2010

Ubatan Herba...

Assalamu'alaikum and hello to all...

While I'm searching using google search on pregnancy article, I found out an interesting forum on Bak Foong Pills sold by Eu Yan Sang (EYS)...

Hasil dari perbincangan dalam forum tu,timbullah persoalan, the quesion is: Does Bak Foong Pill produced by Eu Yan Sang (brand) have a Halal status.

It's not that hard to find out since in EYS website, they list down the ingredients in making Bak Foong Pills. So I googled them all... In the forum, they really concern about the usage of antler from deer, whether it is taken from a live deer or a dead one. (scientific nama: Cornu Cervi Pantotrichum)

But one thing that they should REALLY worry about is FAECES TROGOPTERORI or in a much simpler language, squirell feces. Obviously it is NOT HALAL to Muslims.
                     |
                     |
                    V
BACA: Najis Tupai

Itu yang sebenarnya para forumers tu kena risau... pil tersebut keluaran Eu Yan Sang sahaja--> tiada pensijilan halal. check kat http://www.halaljakim.gov.my/directory/


bukan niat saya nak menjatuhkan EYS. Tak tahu lah saya kalau-kalau EYS dah keluarkan bahan tu dari senarai untuk buat pil tersebut.

Kepada sesiapa yang bercadang nak beli dan makan pil tu untuk bantu meningkatkan kesuburan, walaupun ramai yang akui ubat tu berkesan, cari la yang halal. Ada saya jumpa dalam direktori tu, cuma keluaran Biofact Life saja yang halal... plus Cordyceps...

Tapi beli kat mana tu saya tak tahu.saya juga tengah cari di mana nak beli tu.


Impianku Menjadi Isteri Solehah 
Membina Baiti Jannati

No comments:

Post a Comment

Orang Suka Beri Pendapat